2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Külföld

Diplomáciai sikersorozat zajlik Magyarországon

Az elmúlt hetekben Orbán Viktor rengeteg vezető politikussal tárgyalt, és az elkövetkező időszakra is fontosabbnál fontosabb vezetőkkel találkozik, ami jól mutatja, hogy az Magyarország folyamatosan fejlődik diplomáciailag és egyre erősebb résztvevő a világpolitikában.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hetekben tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, majd pedig a jövő héten Donald Trump amerikai elnökhöz utazik Washingtonba. Ezzel párhuzamosan egymás után érkeznek Budapestre az európai bevándorlásellenes erők vezető politikusai. Múlt héten Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert, most hétfőn Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt fogadja Orbán Viktor. A magyar külpolitikai mozgástér jelentős növekedése egyben óriási kudarc a hazai bevándorláspári ellenzéknek, amely az ország elszigetelődéséről álmodozik – írja az Origo.


A lap beszámolója szerint az elmúlt hetekben egyértelműen kiderült, hogy Magyarország szerepe egyre jelentősebb, mind a régióban, mind a világpolitikában. Mindez több tényezőnek köszönhető, így például annak, hogy minden negatív jóslattal ellentétben a magyar gazdaság továbbra is 5 százalék körüli növekedést produkál, valamint annak, hogy a bevándorláspolitikában továbbra is a magyar álláspont a leghatározottabb.Magyarország jelentőségét az is növeli a világpolitikában, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint az Európai Parlamentben a Fidesz várhatóan 12-14 képviselővel döntő helyzetbe kerülhet a bizottsági elnök megválasztásakor.

Mint arról a Lokál is beszámolt, Orbán Viktor az elmúl időszak diplomáciai csúcstalálkozóit a horvátországi Dubrovnikban, a nyolcadik “16+1” csúcstalálkozón kezdte meg április 12-én.


A horvátországi városban a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési fórum keretében tárgyalt a miniszterelnök többek között Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és szinte az összes közép-európai vezető politikussal.

Ezután a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójára utazott a miniszterelnök, majd pedig Szabadkán tartott választási nagygyűlést. Orbán Viktor kifejtette, hogy nagyvonalú gesztus volt Szerbia részéről, amikor elfogadta a Magyarország által épített déli határkerítést. Ezzel Szerbia is nyert, mert a migránsok elkerülik Szerbiát, nem érdemes ugyanis erre jönni, ha nem tudnak továbbmenni Magyarország felé – mondta. Orbán Viktor hozzátette, hogy az igazi fenyegetés ebben a pillanatban kevésbé a Balkánról, sokkal inkább az afrikai térségből fenyeget – számol be az Origo.

Április 18-án Budapestre érkezett Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke. Orbán Viktor és a brazil politikus megbeszélésén a migráció veszélyeiről, a gazdasági kapcsolatokról és a keresztény értékek védelméről is szó volt. A megbeszélésen elhangzott: Magyarország és Brazília fontos politikai és stratégiai kérdésekben hasonló álláspontot képvisel. A migráció ügyében Brazília és Magyarország például nemet mondott a globális migrációs csomagra. Az eseményről a Lokál is beszámolt.

Április 24-én már Kazahsztánban tárgyalt a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni. Orbán Viktor kiemelte: a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal “nekünk könnyen megy”, mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata – tudatja az Origo.

Kazahsztán után Pekingbe utazott Orbán Viktor az Egy út, egy övezet kezdeményezés csúcstalálkozójára, ahol többek között találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján.

Szintén írtunk arról, hogy Budapestre látogatott Matteo Salvini, olasz belügyminiszter május elején.

A találkozón egyetértettek az erős nemzetállamok fontosságában, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbségében és a határvédelemben is. Orbán Viktor méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon- közli az Origo.

Május 1-jén kapott Orbán Viktor hivatalos meghívót a május 13-i Donald Trumppal való washingtoni találkozóra. A találkozónak komoly jelentősége lesz, ahogy arról Szijjártó Péter külügyminiszter is beszélt. A találkozón a regionális biztonság és a térség energiaellátásának kérdései, illetve a kétoldalú kapcsolatok, s azon belül a védelmi együttműködés témája lesz napirenden.

Ma pedig Magyarországra jön Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, akit Orbán Viktor miniszterelnök fogad. A találkozó abba a sorba illik, amibe Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter látogatása is. Mindketten Orbán Viktor politikájának régi támogatói, a bevándorlásellenes európai erők vezető politikusai. Strache hétvégén megjelent interjújában nagy várakozásokkal tekintett a látogatás elé. Az elmúlt hónap eseményeiből is jól látszik, hogy a magyar külpolitikai mozgástere egyre nagyobb, a világ mindegyik nagyhatalmának a vezetője vagy már fogadta, vagy fogadni fogja a magyar kormányfőt. Orbán Viktor nemzetközi tárgyalásai pedig csattanós választ adnak arra a hazug ellenzéki mantrára, miszerint Magyarország nemzetközi színtéren elszigetelődne.Ezzel szemben mára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök következetes bevándorlásellenes politikája megkerülhetetlenné tette Magyarországot a nemzetközi politikában – számol be a portál.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek