EUR: 323,38 Ft
CHF: 291,57 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb XV.kerület

Dr. Zsembery Ákos: Előzzük meg a cukorbetegséget!

A kerületi Fidesz meghívására a Pestújhelyen élő dr. Zsembery Ákos tartott előadást a Pestújhelyi Közösségi Házban, a téma pedig a sokakat érintő cukorbetegség volt.

Hazánkban a felnőtt lakosság 13 százaléka érintett a cukorbetegségben

A cukorbetegek száma mindenütt meredeken emelkedik, és ma már világszerte több mint 300 millió embert érint. Becslések szerint a betegek száma 2030-ra meghaladja az 500 milliót.
– Hazánkban a felnőtt lakosság 13 százaléka érintett, de a 18 év alatti korosztályban is egyre gyakrabban fordul elő a betegség – mondta el dr. Zsembery Ákos, aki hozzátette, a cukorbetegségnek alapvetően két típusa van: az 1-es típusú, melyet az inzulin abszolút hiánya okoz, valamint a 2-es típusú, amely az inzulinnal szembeni csökkent válaszkészség következménye.
Ez utóbbi kiváltásában kulcsszerepet játszik a helytelen táplálkozás, a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás. Éppen ezért a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének leghatékonyabb módja a felvilágosítás. Dr. Zsembery Ákos előadásában kiemelte a megelőzés fontosságát, és arra kérte a jelenlévőket, hogy ne csak a saját, de a környezetükben élők egészségére is figyeljenek oda.
A kerületi Fidesz által szervezet egészségprogram következő előadását június 4-én 17.30-kor, kedden tartják a közösségi házban. A téma a néma gyilkos, azaz a magas vérnyomás lesz.


Dr. Zsembery Ákos 13 éve él a kerületben

Dr. Zsembery Ákos orvos előadása a Pestújhelyi Közösségi Házban ( Fotó: Sáfár Tibor)

Esztergomban született 1967-ben. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1992-ben szerzett diplomát, majd többéves olaszországi, ausztriai és amerikai tanulmányutakon vett részt. Jelenleg egyetemi docensként dolgozik a Semmelweis Egyetemen. Családjával 13 éve él Pestújhelyen. A XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottságának külsős tagja.

 

Kapcsolódó Cikkek