EUR: 323,48 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Életmód

Édes élet cukormentesen

Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg. A Lokál olvasóival pedig egyik kedvenc receptjét is megosztotta a volt fitneszmodell.

Jarjabka Szilvia sokáig kommunikációs területen dolgozott, elmondása szerint ezzel egy gyermekkori álma vált valóra. Később viszont nagyobb hangsúlyt kapott életében a sport, és úgy döntött profi fitneszmodell lesz. A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mindig fontos volt számára, otthon is szívesen kedveskedett családjának reformédességekkel. Ebből a hobbicukrászkodásból nőtte ki magát aztán a FitCandy, ahol csak és kizárólag diétás alapanyagokból készülnek a finomságok.


A tejmentes csokitorta a vendégek egyik nagy kedvence

– Nagyon sokakban él az a tévhit, hogy cukormentesen, gluténmentesen, tejmentesen nem lehet finom édességeket készíteni. De az az igazság, hogy manapság már nagyon sokféle alternatív alapanyag van, hogy akár otthon is alkothassunk egészséges, isteni desszerteket. Mindenkit bátorítanék arra, hogy a saját konyhájában is próbálkozzon, rengeteg recept van fent az interneten. Persze tudni kell, hogy ezek az alapanyagok teljesen másképp viselkednek, mint a hagyományos búzaliszt vagy cukor, de ez ne vegye el a kedvünket. Bátran kísérletezzünk, és merjünk kreatívak lenni! – tanácsolta Szilvia.

Habár az üzlet mellett a profi sportkarrierre már nem jut ideje a csinos cukrászdatulajdonosnak, az edzés ugyanúgy a mindennapjai része maradt. Sőt az edzőteremből sok ismerős meglátogatja a FitCandyben, ha egy kis büntetlen élvezetre vágyik.


– Vannak a vendégeink között profi testépítők, fitneszmodellek, de tévés személyiségek, énekesek, színészek és más ismert emberek. Nagyon jó érzés, hogy ez a kis vállalkozás, amit létrehoztam, milyen sokaknak tud örömet okozni. A kemény munkánkat díjakkal is elismerték: tavaly elnyertük az Év legfittebb cukrászdája díjat, és minket választottak meg az Év kutyabarát helyének. Ezek, és a vásárlóink mosolya, elégedettsége, ami miatt megéri csinálni – mondta el Jarjabka Szilvia.

A vendégek száma pedig egyre csak nő, ebből is látszik mekkora igény van a „mindenmentes” finomságokra.

– Az elhízás, a cukorbetegség és a különböző ételallergiák korunk népbetegségei, ezért nagyon fontos kérdés az, hogy mikor váltunk át az egészséges életmódra. Már pici korban érdemes megkóstoltatni a gyerekekkel a mentes édességeket vagy akár egy olyan süteményt készíteni nekik, ami csak gyümölccsel van édesítve. A cukor ugyanis elnyomja az ételeink valódi ízét – tette hozzá Szilvi.

Több mint ötvenféle finomság található a kínálatban

A cukrászda kínálata szezonálisan megújul, próbálnak – mindig az évszaknak megfelelően – új termékekkel előrukkolni. Persze vannak olyan közönségkedvenc finomságok, amelyek állandóan kaphatók.

– A tejmentes csokitorta, a Kinder Maxi King sajttorta, a kollagénes oroszkrém, a proteines somlói, a proteines túrógombóc, a gluténmentes sajtos pogácsa és a kekszeink a legnépszerűbb termékeink. Ezekből mindig többet készítünk, hiszen pillanatok alatt elfogynak – mesélte a fitt cukrász.

Hihetetlen, de itt bizony minden egészséges!

FitCandy kókuszgolyó
(gluténmentes, tejmentes, laktózmentes,  cukormentes)

Hozzávalók 20–25 darabhoz:

  • 350 g gluténmentes, cukormentes, tejmentes kakaós/csokis keksz
  • 70 g eritrit
  • 30 g kakaópor
  • 70 g cukormentes baracklekvár
  • 15 g rumaroma
  • 50 g cukormentes kókusztej
  • 50 g kókuszreszelék
  • Körülbelül 100–150 g kókuszreszelék a forgatáshoz
  • Cukormentes, magozott meggybefőtt

Elkészítés:

  1. A kekszet apróra daráljuk, egy tálba öntjük. Hozzámérjük az eritritet, a kakaóport, a baracklekvárt, a rumaromát és a kókuszreszeléket.
  2. Jó alaposan összekeverjük, és pár percet állni hagyjuk.
  3. Közben lecsepegtetünk körülbelül 20–25 db magozott meggyet.
  4. Egy külön edényben pedig előkészítjük a kókuszreszeléket, amelybe a golyókat forgatjuk.
  5. Körülbelül 25 g nagyságú golyókat formázok, a közepébe egy szem lecsepegtetett meggyet nyomok, majd kókuszreszelékbe hempergetem őket.
  6. Amint a massza elfogyott, már tálalható is ez az egyszerű, finom és tápláló desszert, mely bizony sokak kedvence.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

    Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

    A műanyagok olyan mértékben átszőtték mindennapjainkat, hogy már észre sem vesszük őket. Kényelmes. Olcsó. Kikerülhetetlen. A szomorú igazság azonban az, hogy az általunk használt műanyagok több mint 70 százalékát nem hasznosítjuk újra, és nagy részük végül az óceánokban vagy folyókban végzi.

  • Dubaj drónnal és objektívvel

    Dubaj drónnal és objektívvel

    Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

  • A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

    A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

    Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal járhat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

  • Elő a turmixszal! 

    Elő a turmixszal! 

    A kánikulában nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, a meleg tűzhely mellett. A legoptimálisabb az lenne, ha semennyit sem kellene, de akkor mit eszik az éhes család?