EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Belföld

Egy hónapra bezárják Úzvölgye katonatemetőjét

A csíkszentmártoni önkormányzati testület határozata alapján harminc napra bezárják a községhez tartozó Úzvölgye katonatemetőjét.

A község tanácsának május 23-i rendkívüli ülésén hozott határozat fénymásolatát az egyik közösségi portálon publikálta az úzvölgyi kezdeményező bizottság egyik tagja kedden. A határozat szerint a zárva tartás idején csak a karbantartási munkálatokat végzők léphetnek be a temetőbe. Az önkormányzat Gergely András polgármestert bízta meg a határozat betartatásával. A határozatról Hargita megye prefektusát és a megyei rendőrséget is tájékoztatták.


Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a közösségi portálon kedden azt közölte, hogy a temetőre érvényes látogatási tilalom szerdától lép életbe. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa kedvezőtlen fejleménynek tartotta, hogy a baloldali-liberális kormánykoalíció, amelytől a megoldást remélték, rosszul szerepelt az európai parlamenti választásokon.

Korábban nyilvánosságra került egy ortodox egyházi szervezet beadványa, mely arról tájékoztatja az osztrák-magyar temető román parcelláját kialakító Dormánfalva polgármesterét, hogy június 6-án 17 órától az egyesület az úzvölgyi katonatemetőben ünnepli a hősök napját, és felkéri a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a román parcella katonai ceremónia keretében történő felavatására.


Kedden délután a sepsiszentgyörgyi önkormányzati testület magyar tagjai tartottak informális kihelyezett ülést a temetőben. Antal Árpád polgármester az MTI-nek elmondta: a Székelyföldi Önkormányzati Tanács határozata értelmében minden nap egy-egy másik székelyföldi önkormányzat tagjai mennek ki a katonatemetőhöz. A polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy ma még nyitva volt a sírkert, és így a sepsiszentgyörgyi önkormányzat magyar képviselőivel együtt bejuthattak a sírokhoz. Hozzátette: magyar ügynek tartják a temető ügyét, ezért a román pártok képviselőit nem hívták meg a szimbolikus ülésre.

A polgármester fontosnak tartotta, hogy a temető körül minden nap legyenek magyarok, akik a jelenlétükkel is azt üzenik, hogy várják a román hatóságoktól a temetőháborítási ügy megoldását.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb fontos részletek derültek ki a babaváró hitellel kapcsolatban

    Újabb fontos részletek derültek ki a babaváró hitellel kapcsolatban

    A babaváró hitelhez kapcsolódva változnak az adósságfék-szabályok, a babavárót önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe, és várhatóan nem korlátozzák, hogy a babaváró hitellel más kölcsönt kiváltsanak az ügyfelek – jelentette be Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden a MNB kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján.

  • A Hír TV munkatársaira támadtak Gyurcsány aktivistái

    A Hír TV munkatársaira támadtak Gyurcsány aktivistái

    A Hír TV munkatársai Dobrev Klárát és Kálmán Olgát szerették volna kérdezni az abszurd előválasztással kapcsolatban, de válaszok helyett az agresszív DK-aktivisták lökdösni kezdték a riportereket, még a kamerájukat is letakarták.