2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

Egymásnak feszül az ellenzék

Kiújulhat az ellenzéki belháború azok után, hogy az EP-választáson nagyot bukott az MSZP, a Jobbik és az LMP, miközben a vártnál jobban szerepelt Gyurcsány Ferenc DK-ja és a Momentum. 

A Momentumnak máris megnőtt az étvágya, Fekete-Győr András pártelnök a Népszavának azt mondta, hogy át akarják gondolni a korábban az MSZP–Párbeszéddel és a DK-val kötött megállapodást a fővárosi kerületi polgármesterjelöltekről.


MTI/Balogh Zoltán

– Szeretnénk érdemi és arányos képviseletet a polgármesterjelölteknél és a képviselői helyekben is – fogalmazott konkrétabban a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő „meghatározó” momentumos.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ugyan azt mondta, hogy nem akarják újratárgyalni az alkut, de hozzátette: néhány helyen, ahol kirívó aránytalanságok vannak, ott lehetnek még korrekciók.


– Gyurcsányék várhatóan a megyei jogú városokban és a Fővárosi Közgyűlésben tolják előtérbe a saját embereiket – vélekedik Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Szerinte a DK arra számít, hogy fővárosi szinten lesz más párt, amely felveti a polgármesterjelöltek személyének újratárgyalását.

Eközben Ujhelyi István, a sikertelen MSZP-kampány levezénylője az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a DK lenyúlta a programjukat. „Eközben megvolt a saját sztorink, az a bizonyos szociális Európa, amelyből levezettük a programunkat… Copy paste átvették az egész programunkat, ráültek a sztorinkra, és a saját jelszavaikkal, valamint Klárival (Gyurcsány felesége, Dobrev Klára – a szerk.) elvették tőlünk”.

Ujhelyi ezek után egy fenyegetően figyelmeztető megjegyzést is tett arról, hogy a baloldali szavazók ingáznak a két párt között. „Amikor Gyurcsány elhagyta az MSZP-t, és saját pártot alakított, az volt az ígéret, hogy ezzel új szavazókat képes vonzani az ellenzéki térbe. Csakhogy gyakorlatilag semmi más nem történik, mint a mi szavazóbázisunk folyamatos szeletelése immár csaknem egy évtizede.”

– Van egy összeomló ellenzék, és annak romjain mászik fel Gyurcsány Ferenc, és tűzi ki a maga zászlaját – fogalmazott találóan Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

    Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

    Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

  • Hogyan sportoljunk a nyári melegben?

    Hogyan sportoljunk a nyári melegben?

    Noha a kánikula megterheli a szervezetet, az edzés a legforróbb nyári hónapokban is biztonságosan kivitelezhető. Azonban nem árt figyelembe venni néhány tényezőt, amire fokozottan figyelnünk kell ebben az évszakban.