EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Egyre több gyereket akarnak a magyar fiatalok

Növekszik a gyermekvállalási kedv a magyar fiatalok körében, ugyanis egyre többen szeretnének legalább két gyermeket vállalni. A kormány ehhez igyekszik mindent segítséget megadni. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is azért jött létre, hogy segítsen a vágyott gyermekek megszületésében.

Magyarország 2010-hez képest a duplájára növelte a családtámogatásokra fordított összeget.


– A családtámogatási intézkedéseknek már látszanak az eredményei is: a házasságkötések száma 2010 és 2018 között 43 százalékkal nőtt, a válásoké 22,5 százalékkal csökkent, 33,5 százalékkal kevesebb volt az abortuszok száma, a termékenységi arányszám pedig a 2011-es 1,23-ról 2018-ra 1,49-re emelkedett – mondta korábban Novák Katalin, az Emmi államtitkára.

Arról is beszélt, hogy a világ nagy részén a fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyi születik, ezért a bevándorlás támogatása helyett azt kellene megvizsgálni, miért nem születnek meg a vágyott gyerekek.


Pontosan ez utóbbival foglalkozik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is.

– A felmérésünkből az derült ki, hogy az elsődleges ok, ami miatt nem tudnak gyermeket vállalni a fiatalok, hogy nem találnak biztos, stabil párkapcsolatot. A második, hogy félnek a szülői szereptől és csak a harmadik helyen állnak az anyagiak – mondta el  a Lokálnak Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke. A mozgalom erre igyekszik nagy figyelmet fordítani, ugyanis párkeresésre is lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára, emellett minden egyéb a családalapítást gátló tényezőre megoldást keresnek.

Egy friss kutatásuk szerint a például korábbi 2,5-höz képest 2,8-ra növekedett az egyetemisták által vállalni akart gyermekek száma. A felsőoktatásban részt vevő nők közel 60 százaléka 25-30 év között szeretne családot alapítani, 90 százalékuk pedig családban élni.

A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbb fiatal a 20-as 30-as éveiben szeretne családot alapítani. Ehhez nagy segítség lehet a július elsejétől igényelhető babaváró támogatást, amely a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál tízmillió forintos hitel formájában, ha pedig két vagy három gyereket vállalnak, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem is kell visszafizetni.

A kormány a fentiek mellett a felsőoktatásban részt vevő nőket azzal is támogatja, hogy a két gyerek vállalása esetén az állam elengedi a felvett diákhitel felét, három gyerek esetén pedig a teljes összeget.

Emeld magasba a gyermeked!

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom egy rekorddöntési kísérlettel készül május 11-én, most szombaton 11 órakor a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A szervezet mottója: Szülessen meg minden kívánt gyermek. A mozgalom erre az üzenetre szeretné felhívni a figyelmet egy családi nap keretein belül, ahol az Oroszlánkirály című filmből ismerős módon mindenki a magasba emel majd egy gyermeket.

– Ez egy ünnep, ami arról szól, hogy mekkora öröm a gyermekvállalás.Tavaly volt az első alkalom, akkor tízezer gyereket emeltünk országszerte – mondta a Lokálnak Skrabski Fruzsina. Az eseményen bárki részt vehet.

 

Családvédelmi 7 pont

1. Tízmilliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

 

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók gyermekvállalási tervei

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek