2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Külföld

Elképesztő siker! Csilla készíti fel a Holdmisszió űrhajósait

A NASA felkérésére egy magyar tudós, dr. Ari Csilla készíti fel azokat az űrhajósokat, akik a Holdra, később pedig a Marsra készülnek – tudta meg a Ripost.

Huszonhárman merülnek le, hogy júniusban tíz napot töltsenek 19 méter mélyen az óceán alatt, extrém körülmények között a világ egyetlen tengeralattjáró kutatóállomásán – írja a lap.


Dr. Ari Csilla, a Dél-Floridai Egyetem adjunktusa facebook oldalán közölte a szenzációs hírt, miszerint a NASA felkérte, hogy legyen tagja a különleges küldetést teljesítő csapatának.

Csilla a közösségi oldalára a következőket írta: „És kezdődik a nagy kaland!”


A Ripost beszámolója szerint 23 asztronauta és tudós merül le 19 méter mélyen a tenger alá az Aquarius laboratóriumba, hogy ott tíz napot töltve szimulálják a Holdon, illetve a Marsonuralkodó viszonyokat, és a tapasztalatok alapján készüljenek fel a tervezett expedíciókra. Rendkívüli megtiszteltetés, és nagyon izgatott vagyok, hogy tagja lehetek a NASA Extreme Environment Mission Operation (NEEMO) 23. legénységének, olyan csapatban, melynek tagja például Samantha Cristoforetti, Jessica Watkins és Dr. Shirley Pomponi. A következő hetek nagyon intenzívek lesznek, de alig várom, hogy hozzájáruljak az emberiség és a tudomány számára fontos Hold- és az űrkutatáshoz.” – írta a magyar kutatónő.

A csapat azt vizsgálja majd, hogyan használhatók a tudományos eszközök és hardverek a Holdon és a Marson, hogyan viselkedik a szervezet az extrém körülmények között. A tíz napon a víz alatt azt szimulálják, hogyan élnének az űrhajósok, kutatók a Holdon, a földinél kisebb gravitáció mellett. A magyar neurobiológus lesz az, aki rögzíti és elemzi a fellépő fiziológiai és pszichológiai változásokat. Számos új technológiát is tesztelni fognak, többek közt a Hold-leszállási szimulátort és a Hold elhagyására szolgáló speciális berendezéseket. A csoport június 10-én merül a víz alá tíz napra, de a felkészülést már tegnap megkezdték. A bejelentés után megpróbáltuk elérni a magyar kutatót, de már nem reagált megkeresésünkre, információink szerint a NASA-program végéig a külvilágtól elzárva koncentrál rendkívüli feladatára – tudatja a portál.

De ki is ez a magyar nő, aki speciális tudásával az űrkutatásban vesz részt? Dr. Ari Csilla már 13 éves korában elhatározta egy horvátországi nyaraláson, hogy a tengeri élőlények kutatásával és védelmével szeretne foglalkozni, ekkor merült először búvárkészülékkel. Magyarországon szerzett diplomát zoológusként – számol be a Ripost.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek