EUR: 361,23 Ft
CHF: 340,35 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Külföld

Észak-Korea az elkobzott teherszállító hajóját követeli

A múlt héten elkobzott észak-koreai teherszállító hajó azonnali visszaadását követelte a phenjani külügyminisztérium az Amerikai Egyesült Államoktól kedden.

A KCNA állami hírügynökség által idézett közlemény tudatja: Észak-Korea nem fogadja el az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataira hivatkozó indoklását, és a teherszállító hajó elkobzását szuverenitása megsértésének tekinti.


“Az Egyesült Államoknak tisztában kell lennie azzal, milyen politikai következményekkel jár ez a fényes nappal elkövetett rablás, és haladéktalanul vissza kell szolgáltatnia a hajónkat” – áll a közleményben, amely leszögezi azt is, hogy a múlt heti washingtoni lépés nincs összhangban a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető 2018-as csúcstalálkozóján elért megállapodásokkal.

Észak-Koreának az ellene bevezetett nemzetközi szankciók értelmében tilos szenet exportálnia. Szakértők szerint a phenjani rezsim jelentős részben a szén és más ásványi kincsek exportbevételeiből finanszírozza fegyveriparát.


Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma május 9-én jelentette be, hogy elkobzott egy észak-koreai teherszállító hajót, mert az törvényellenesen szállított szenet. Az amerikai döntésre néhány órával azt követően került sor, hogy Phenjan egy héten belül másodszor hajtott végre teszteket, feltehetően rövid hatótávolságú rakétákkal.

A 17 ezer tonnás, Bölcs Tisztesség néven bejegyzett teherhajó nem először sérti meg a szankciókat: tavaly áprilisban – ugyancsak szénrakomány törvényellenes szállítása miatt – az indonéz hatóságok is lefoglalták. A hajót szombaton az Egyesült Államok hatóságai Amerikai Szamoára irányították, ahol átvizsgálják.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében – született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményekhez.

Kapcsolódó Cikkek