2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Belföld

Európa jövőt választ

Május 26-án rendezik Magyarországon az európai parlamenti választást, amelynek tétje, hogy bevándorlókontinens lesz-e Európa, vagy megőrzi keresztény gyökereit. Sok kérdés merülhet fel a voksolással kapcsolatban, ezért a Lokál összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Az EP-választáson az vehet részt, aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik. Emellett választójoguk van a Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak (például a hajléktalanoknak) és az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgároknak.


MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A választópolgár az EU-nak csak egy tagállamában szavazhat. A magyar listákra voksolhat minden magyar állampolgár, ha nem jelezte másik uniós tagállamban, hogy ott szavazna. Más EU-s országok lakói akkor szavazhatnak hazánkban, ha nyilatkoztak arról, hogy választójogukat Magyarországon akarják gyakorolni, és van magyarországi lakóhelyük.

 

Miért fontos elmenni?


Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter szerint még soha nem volt ekkora tétje és jelentősége az európai parlamenti választásoknak. Hangsúlyozta: le kell számolni azzal a megközelítéssel, hogy a migrációnál jobb dolog soha nem történt az emberiséggel, a migráció „menedzselése” helyett a megállítására kell törekedni. „Magyarország továbbá úgy véli, hogy meg kell őrizni a keresztény kultúrát és az európai identitást” – vélekedik. Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlás megállítására meghirdetett hétpontos programját már több mint másfél millióan aláírták. A tervet az interneten is aláírhatjuk:  tamogatom.fidesz.hu.

Ezekre a dátumokra figyeljünk!

Május 22-ig kérhetjük az átjelentkezést a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

Május 26-a: a választás napja. Reggel 6-tól 19 óráig lehet szavazni. Az eredményeket várhatóan este 23 óra után lehet nyilvánosságra hozni (akkor zárnak az olaszországi szavazókörök, EP-választás lévén pedig ezt minden EU-s országban meg kell várni).

 

Orbán Viktor 7 pontja

  1. A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak!
  2. Egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására akarata ellenére!
  3. Senkit ne engedjenek be Európába érvényes igazolvány, dokumentumok nélkül!
  4. Szüntessék meg a migránskártyákat és a migránsvízumot!
  5. Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítsék meg a határvédelem költségeit!
  6. Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát!
  7. Bevándorlást ellenző vezetők legyenek az uniós intézmények élén!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek