EUR: 325,32 Ft
CHF: 290,07 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Ez lehet az oka az asztmás megbetegedésnek

Az asztma, mivel sok beteget érint és döntően a munkaképes korosztályba tartozók megbetegedése, komoly társadalmi jelentőséggel is bír. A közvetlen egészségügyi (gyógyszerek, kórházi ellátás stb.), illetve a közvetett kiadások (például a korai halálozás, a munkahelytől távol töltött napok száma) egyértelmű összefüggést mutatnak az asztma súlyosságával és az asztmakontroll fokával.

A szakemberek a preventív, megelőző gondolkodásmód fontosságát hangsúlyozzák: a rendelt gyógyszereket a tünetmentes időszakban is alkalmazni kell, minden nap, rendszeresen, el kell kerülni az asztmaroham kialakulását. Célszerű úgy gondolni az asztmára is, mint a cukorbetegségre: ha éppen nem okoz heveny tüneteket, az nem jelenti azt, hogy a betegség el is múlt.


„A tapasztalatok szerint azonban világszerte a felírt inhalatív gyógyszereknek kevesebb mint a felét váltják csak ki a betegek – emelte ki a legsúlyosabb problémát a tüdőgyógyász szakorvos. A receptek 50-60%-át nem használják fel, pedig az egészségbiztosító által nyújtott 90-100%-os támogatás lehetővé teszi, hogy ezek a gyógyszerek mindenki számára elérhetőek legyenek. Az inhalációs szteroidok mellékhatásokat általában nem okoznak, tartós, rendszeres használatuk nem káros.”

Százmilliókat érintő fulladás


Pontosan ma sem ismert, hogy miért alakul ki a betegség egyeseknél, de azt tudjuk, hogy a fő kockázati tényező a genetikai hajlam és a belélegzett anyagok kombinációja, amely allergiás reakciókat idézhet elő, vagy irritálhatja a légutakat. Az asztmát kiváltó anyagok elsősorban a beltéri allergének (például a háztartási poratka, a háziállatok szőre), a különféle kültéri allergének (pl. a pollenek), továbbá a dohányfüst és a légszennyezés. A kiváltó okok között gyakran megemlítik a hideg levegőt, a stresszt, egyes gyógyszerek hatását, illetve a testmozgást, a fizikai aktivitást.

A légutak tartósan fennálló gyulladása a beszűkülésükhöz vezet, ennek következtében zihálás, fulladás, légszomj, nehézlégzés jelentkezik, gyakran éjszaka, illetve fizikai terhelés, sportolás hatására. A tünetek naponta vagy hetente többször is jelentkezhetnek, ezek súlyossága és gyakorisága betegenként eltérő.

„Ha felmerül, hogy asztma okozza a panaszokat, a háziorvos tüdőgyógyász szakorvoshoz utalja a beteget, aki a tünetek alapján, valamint légzésfunkciós vizsgálatok segítségével diagnosztizálja a betegséget. A vizsgálat sem fájdalommal, sem kockázatokkal nem jár” – tette hozzá a professzor asszony.

Örökletes, velünk született okok és környezeti hatások együtt válthatják ki tehát a betegséget, és bár az allergén anyagoknak a betegek egy része esetében szerepe van a tünetek fokozásában, sok asztmás betegnek nincsen ismert allergiája. A genetikai halmozódás miatt nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, ha a családban már előfordult, gyermekeknél pedig az ekcéma és az ételallergia is növeli a hajlandóságot.

Mivel az asztmás beteg légutai idülten gyulladt állapotban vannak, az asztmásokat sokkal inkább megviselik azok a külső tényezők, melyek egy egészséges ember szervezetét kevésbé. Ilyenek például a magas légszennyezettség, a dohányfüst vagy a magas pollenkoncentráció – az asztmás betegeknél ezek a külső hatások akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Mivel a gyulladásban lévő nyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben, a vírusos vagy bakteriális fertőzés is hasonló problémákat okozhat náluk.

Az asztma világszerte az ismert és gyakori nem fertőző betegségek közé tartozik, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 300 millióra becsüli a betegségben szenvedők számát, hozzátéve, hogy 2025-ig további 100 millió új betegre számítanak.

Az asztma világnapjára minden május első keddjén kerül sor, a Global Initiative for Asthma (GINA, Globális Asztma Kezdeményezés) szervezésében – a szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre.
Hazánkban a világnapi rendezvényekhez kapcsolódóan június 1-jén az Állatkertben lehet légzésfunkciós vizsgálaton részt venni.

Tudta? Ez lehet a megoldás az asztmásoknak

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.