EUR: 323,46 Ft
CHF: 290,52 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Extra

Ezért volt baromi idegesítő a Trónok harca vége

Csalódottak a Trónok harca rajongói. Úgy érzik, hogy az utolsó epizód, sőt az egész évad nem volt méltó George R.R. Martin alkotta világhoz, ráadásul tele volt logikátlanságokkal. Összegyűjtöttük a legidegesítőbb részleteket. Spoileres kibeszélő!

A Trónok harca befejező részét 19,3 millióan nézték vasárnap este csak az Egyesült Államokban, ezzel az HBO nézettségi rekordja is megdőlt. A George R. R. Martin A tűz és jég dala című regényfolyamából adaptált sorozat a csatorna legnézettebb szériája 2014 óta, a Maffiózókat taszította le a trónról. Amerikán kívül sok rajongó kelt fel éjszaka, hogy még azelőtt lássa a befejező részt, hogy reggel a közösségi médiát elárasztanák a részleteket kibeszélő “spoilerek”. Itthon hétfő hajnalban és este mutatták be a befejező részt, aki viszont még nem látta az most már ne olvasson tovább, ugyanis összegyűjtöttük, hogy mi volt a legidegesítőbb az utolsó részekben.


/Fotó: HBO

Mielőtt azonban pontokba szednénk, érdemes arról beszélni, hogy sokakat miért varázsolt el a sorozat: George R. R. Martin világa rideg, kegyetlen, önző, de végtelenül logikus. A szereplők karakterét mesterien dolgozta ki az író, hisz pontosan tudod hogy mit miért tesznek, mi motiválja őket, mi a céljuk és milyen az alaptermészetük. Azaz tudod, hogy például Havas Jon az igazság bajnoka, bátor, nem túl okos, de mindig “jól” cselekszik. Ő a klasszikus jófiú. A sorozat azért is szerethető, mert mindennek van tétje. Izgulhatsz azért, hogy vajon tényleg túléli a kedvenced az adott rész végét. Ugyanakkor ügyelnek (azaz korábban ügyeltek) a részletekre, ráadásul a Trónok harca valójában nem csak egy egyszerű sorozat a könyvek alapján, hanem sokkal több annál. Egy külön világba repít, ahol többek között saját nyelv, saját címer, saját történelem és nem mellesleg saját szabályrendszer van.

Credit line: Profimedia, Ferrari

Ahogy Cersei mondaná, “Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút” Sajnos azonban a készítők az utolsó évadra ezt teljesen elfelejtették és filléres megoldásokkal szúrták ki a szemünket:


Az Éjkirály

Egy ismeretlen katona élettörténetét is hosszabban hallgatod, mint azt, hogy azt Éjkirály pontosan kicsoda, mit akar, miért van szüksége Craster kisfiaira (az egyik jelenetben egy kisbabát is Mássá tesz, gondolom ők lesznek a “tisztek”, de nem láttam őket sosem hirtelen felnőni.) Mindenki azt gondolta, hogy nem baj ha húzzák és csak infomorzsákat kapunk, de az utolsó évadban úgyis minden kérdésre választ fogunk kapni. Egyértelmű volt az is, hogy Bran és az Éjkirály között különleges kapocs van és tudtad, hogy nekik dolguk van egymással.

 

Végül aztán kiderül, hogy amiről évekig vitatkoztál a barátaiddal, kerestétek a megoldást (“Higgyétek el, hogy valami brutális varázslat is kell majd, hogy legyőzzék az Éjkirályt, nem viszi majd a sárkánytűz, még az is lehet hogy Királyvárig menetelnek és elpusztít mindenkit és a végén lényegében övé lesz a képzeletbeli vastrón”), abból a sorozatban aztán egy nagy büdös semmi lesz. Lényegében a nagy találkozás Brannel is elmarad, hisz öt percig nézik egymást, majd mikor végre odaérne hozzá az Éjkirály jön Arya a semmiből – még csak nem is egy Más arcával – és egyszerűen ledöfi. Ennyit a teóriákról. Ennyit az erdő gyermekeiről. Ennyit arról hogy részeken keresztül Bran fagyökerek között chillezik a Háromszemű hollóval. Szóval a harmadik rész után nem túl sok jóra számítottunk, de bíztunk abban, hogy legalább “normális” befejezés lesz, ami illik a Trónok harcához. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat.

Arya és a listája

Csináltatni akartam egy pólót Arya halál listájáról, de gondoltam megvárom a sorozat végét, hogy kiderüljön mi történik (mondjuk ezt kellett volna tennie azoknak is, akik Khaleesinek vagy Daenerysnek nevezték el a gyereküket és most nem lennének teljesen elkeseredve). És most ott tartunk, hogy Walder Frey-en kivül a saját listájáról nem ölte meg a fontosabb szereplőket (Ser Meryn Trantet, Pollivert, Rorge-ot viszont igen, Ilyn Payne meg egyszerűen eltűnt a sorozatból), pedig hányszor ismételte a nevüket az éjszakába… Joffreyt Olenna Tyrell gyilkolta meg, Tywin Lennistert Tyrion, a Vörös asszony levette a nyakláncát ami addig életben tartotta, a Vérebet levette a listájáról, a Hegyet a Véreb ölte meg, ahogy korábban Beric Dondarriont is az utolsó halála előtt (érdekes, hogy Dondarriont a Fény ura azért hozta vissza annyiszor, hogy végül Aryanak segítsen menekülni a Mások elleni csatánál?).

Credit line: Profimedia, Ferrari

Cersei esetében a legfurcsább a helyzet, hisz a Véreb elküldi Aryát, hogy megmentse az életét és valamiért a Senkik legmenőbb katonája úgy van vele, hogy Sándornak (amúgy milyen cukin mondja már hogy “Szandor?!”) végülis igaza van, miért is akarta ezt évadokon át és ment Bravosba megtanulni a gyilkolást? Hagyja az egészet a francba és megy bolyongani a lóval. (A baráti beszélgetésekben az is gyakori vita volt, hogy Arya végül hogy ölheti meg Cerceit, azt gondoltuk, hogy majd Jamie, vagy Qyburn arcában.)

És mit csinál a Véreb miután elküldi Aryát? Cersei-el semmit, a királynő nyugodtan és LASSAN elsétál mellette, hogy később Jamievel haljanak meg.

Ugyanakkor szimbolikus, hogy Véreb küzdelme a Heggyel végül tűzhalállal ér véget amikor kizuhannak a toronyból, amitől Sándor mindig is retegett. Ha már szimbolumok… A Darth Veder fejű Hegy előtte Dr. Frankensteint azaz saját teremtőjét, Qyburnt is megöli.

De visszatérve Arya listájára, azért az menő, hogy ha kihúzni nem is tudott sok embert, kettőt mindenképpen felírhatok még a pólóra: Kisujjt és az Éjkirályt.

Őrült Dany és buta, semmit sem tudó Havas Jon

Sosem lelkesedtem ezért a szerelmi szálért. Féltem attól, hogy ha már nem lesznek sorvezetőnek a könyvek, akkor az alkotók a nézők igényei miatt elviszik egész sztorit Disney-irányba. A két kedvenc egymásra talál, szerelembe esnek, Jont megkoronázzák, de ő letérdel és felajánlja a kardját Danynek. A készítők azonban minden tábornak fityiszt mutattak, és nem mintha minden igényt ki kellene elégíteni, de a végkifejlet legyen jó (a Vörös nászt is ki akarta? Nyilván senki, de azóta azt emlegetjük). Olyan, mintha elgondolkoztak volna, hogy Danyt akarjátok a trónra? Tessék, itt van az őrült pszichopata, aki az egész világot az uralma alá akarja hajtani.

Igaz, hogy elintézzük az őrületét azzal, hogy Targaryen, de fogadjátok el, akkor is ha korábban minden fordulatot precízen előkészítettünk (pontosabban Martin). Fogadjátok el, hogy a nő, aki korábban leláncolta a sárkányait, mert véletlenül megöltek egy kislányt, most (miután megmenti a világot az Éjkirálytól) simán bekattan és kiirt több százezer embert, pedig a város megadta magát.

Szeretitek még Havas Jont? Most gyilkolta le, csókolózás közben a nőt, akit elvileg szeret. Ráadásul utána neki kellett elmondania, hogy ő gyilkolta meg Danyt, hisz a sárkány elviszi a holttestet.

Vajon hogy jutottunk el oda a sorozat végén, hogy a Véreb futni hagyja Cerceit, míg Jon ledöfi a fegyvertelen szerelmét?

 

Szürke féreg és Jon

Miután Jon megöli a Sárkánykirálynőt, tömlöcbe vetik és Szürke féreg átveszi az irányítást Királyvárban. Mi van? Szürek féreg ne állna azonnal bosszút Danyn? Ne vicceljünk már, minden gond nélkül vágja el azoknak a katonáknak a nyakát, akik már letették a fegyvert. Hátba szúrta dárdájával az Aranykompánia kapitányát.

Bran, mindenki és Jon

A sorozat közepénél elvetettük, hogy Bran ül majd a vastrónra, hisz fontosabb küldetése lesz, meg amúgy is Háromszemű holló, meg ott az Éjkirály is. De a történet a végén teljes katyvaszba vált át, mert Bran Deres ura nem akar lenni, de a Hét Királyságé már gond nélkül. A készítők mér az arcunkba is röhögnek, mikor Bran azt mondja, hogy ő végig tudta, hogy a végén király lesz belőle. És ha tudta, hogy ez lesz, akkor rendben van, hogy hagyta, hogy meghaljon sok tízezer, százezer ember csak Dany pusztítása után? Senki nem mondja, hogy Jont illetné meg jogosan a trón csak azért, mert Szürke féreg ezt ellenezné és a szerencsétlent inkább elküldik a Falra? Leírva is furán hangzik…

Fotó: Helen Sloan/HBO

 

Bran meg csak egy biccentéssel jelzi, hogy beleegyezik abba, hogy az eddig semmit sem csináló Sansa királynőnek koronáztassa magát és Észak függetlenné váljon. Miközben Sansa arról beszél, hogy Északon nem fogadnák el, hogy mindenféle déli uraság parancsolgasson. Bran egyrészt a testvére, Deres szülötte és mióta déli uraság? De tényleg ez már csak hab a tortán. Mindenesetre arra hogy új királyt válasszanak a nagy házak urai várhatnak majd az unokáik is, hisz az előző Háromszemű holló évszázadokon át élt.

Amit viszont nem lehet elvenni a sorozattól, hogy nagyon gyönyörű zenéket alkottak, a castamere-i eső illik is ehhez a cikkhez:

Kapcsolódó Cikkek

  • Avicii barátnője újra szerelmes

    Avicii barátnője újra szerelmes

    A tavaly tragikusan elhunyt Avicii féltve őrizte magánéletét. Halála után azonban kiderült: évek óta boldog párkapcsolatban élt Tereza Kacerová modellel, akinek kisfia is apjaként szerette a DJ-t.

  • Ascot, a puccos királyi kalapok parádéja

    Ascot, a puccos királyi kalapok parádéja

    A Royal Ascot néven futó lóverseny kétségkívül a világ legpuccosabb sporteseménye. A végeredménynél itt ugyanis sokkal izgalmasabbnak számít, hogy ki milyen kalapban jelenik meg.