EUR: 323,37 Ft
CHF: 291,50 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

Félezer kommandós rajtaütésszerűen tört ajtókat 11 vá­ros­ban

Ötszáz felfegyverzett kommandós tartott rajtaütésszerű házkutatást a több észak-rajna-veszt­fá­liai vá­ros­ban. Az Al-Salam-313 nevű iraki bűn­banda tag­ja­i­ voltak a célkeresztben az akció során – írja a Ripost.

A német különleges egységek szerda hajnalban tartottak razziát a véget nem érő bűnlajstrommal rendelkező iraki Al-Salam-313 nevű bűnszervezetnél.  Az akcióban 500 egyenruhás vett részt, és összesen 11 városban 43 lakást kutattak át. A hatóságok úgy tudják, hogy szervezetnek köze van a háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértéséhez, drogügyletekhez, útlevél- hamisításhoz és embercsempészéshez is – írja a lap. Az esseni rendőrség szóvivője szerint az akció elsősorban az esetleges bizonyítékok felderítésére szolgált, őrizetbe vételre egyelőre nem került sor.


Az Al-Salam 313 név vallási utalás. A síiták 874-ben eltűnt utolsó imámja, Muhammad al-Mahdi a hívők szerint 313 követővel tér majd vissza a Földre. Ezért az iraki banda tagjai gyakran Muhammad követőiként vagy harcosaiként tekintenek magukra. Az Al-Salam pedig alapvetően békét jelent, amit a hatóságok viccesnek találnak, mivel szerintük a bandát sok mindennel lehet jellemezni, de békességgel nem. Libanoni klánokkal például többször kerültek már összetűzésbe fegyverkereskedelem miatt. A hatóságok ezért is látták úgy, hogy jobb, ha kommandósokat vetnek be a razzia során. A bűnszervezet egyébként korábban jó kapcsolatot ápolt Szaddám Huszein diktátorral és annak személyi testőrségével. Sajtóinformációk szerint a mostani iraki vezetéssel is szorosan együttműködnek. Érdekes azonban, hogy a német hatóságok a mai napig nem tudják, hogy az iraki banda tagjai tulajdonképpen mit akarnak Németországban, feltehetően ezért is történtek a rajtaütésszerű razziák.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek