EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Ózd

Folytatódnak a felújítások

Ózd egyik legnagyobb szolgáltatója az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet, hiszen 54 épületben 1812 lakás üzemeltetését és karbantartását végzik. Hamarosan közgyűlést tartanak, ahol beszámoló hangzik majd el az elmúlt évben lezajlott munkálatokról, az azzal járó kiadásokról és a közeljövő terveiről, lehetőségeiről.

– Az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1974. szeptember 9-én kezdte meg működését jelenlegi ózdi székhelyén, a Malom út 6. szám alatt. Pillanatnyilag 19 főt foglalkoztatunk, dolgozóink feladata a lakóépületek karbantartása, felújítása, takarítása és a lakóközösség érdekképviselete – mutatta be tevékenységüket Nagy-Sándorné Havelant Erika, aki 2017 szeptemberétől vezeti a szövetkezetet.


Az elnök asszony hozzátette: mivel 50-60 éves épületek alkotják a lakásállományt, természetes folyamatként kell tekinteni az amortizációra, ami különösen az épületgépészet, a tetőszigetelés és a nyílászárók állapotában mutatkozik meg. Ezek javítása, cseréje folyamatos, amit a szövetkezeti tagok által befizetett közös költségből fedeznek. Az elmúlt években megújult a Bolyki főút 91–101.  számú épület, a Géza út 14., tavaly pedig a Bibó út 8. számú ingatlan felújítása fejeződött be. Mivel jelenleg nincs pályázati lehetőség energetikai beruházásokra, ezért korszerűsítésekre 20 éves futamidőre 50 millió forint kamatmentes hitelre van lehetőségük. Az igényeket felmérték, és egy épület felújítását már ebből a konstrukcióból el is kezdték.

A mindennapi feladatok mellett jelenleg a hulladékszállítási díj számlázásában történt változások miatti ügyintézés jelenti számukra a legnagyobb terhet. A lakásszövetkezet 2016 novemberében eleget tett az önkormányzat felhívásának és rendelkezésre bocsátotta azokat a közhiteles adatokat, melyek alapján megkezdődhetett – az országos gyakorlat szerint – a szemétszállítási díj lakóegységenkénti számlázása. Az adatszolgáltatás ellenére a számlázás csak jelentős csúszással, 2018. október végén indult el, visszamenőlegesen 2017. IV. negyedévétől háromhavi díjakkal. Addig az időszakig a közös költség részeként négyzetméter-arányosan beszedett hulladékszállítási díj a tulajdonosoknak gyűlt össze.


A szövetkezet 2017 második felétől nem kapott számlát, így nem is fizetett szemétszállítási díjat. Az összegyűjtött és pontosan kimutatott összegekkel a 2019. év márciusában megtartott házértekezleteken egyeztetve folyamatosan elszámolnak a tulajdonosokkal, figyelembe véve a házak karbantartásának jövőbeni feladatait, a minél inkább szükséges tartalékképzést. A közös költség összege így a továbbiakban nem tartalmazza a szemétszállítási díj összegét, azt más jogcímen a szükséges kiadásokra tartalékolják, és igény szerint használják fel.

A mindig nagy érdeklődésre számot tartó közgyűlést május 23-án 16 órától tartják a Civilházban.

Fotó: Lokál
Képalá: Nagy Sándorné Havelant Erika figyeli a pályázati lehetőségeket

 

Fotó: Lokál
A Bibó út 8. számú épülettömböt felújították

A Bolyki fő út 91-97 házszám alatt belső munkálatokat végeztek

Fotó: Lokál
A Bolyki fő út 99-101 számú épület új nyílászárókat is kapott

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.