EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Külföld

Hangos robbanások rázták meg a szíriai fővárost

Hangos robbanások rázták meg a szíriai fővárost, Damaszkuszt péntek este, a szíriai állami média Izrael irányából érkező “ellenséges objektumokról” számolt be.

A szíriai légvédelem – mint a szíriai állami televízió egy meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva fogalmazott – a “megszállt terület” irányából érkező objektumokat észlelt, és leszedett közülük néhányat.


Az állami televízió felvételén az éjszakai égbolton mozgó fénypontot lehet látni, ezt követően fegyverropogás hallatszik. A jelentés egyelőre nem számolt be személyi sérülésekről vagy anyagi károkról.

A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a robbanásokat a szíriai főváros körüli pontokat célba vevő izraeli rakéták okozták.

Izraeli részről egyelőre nem reagáltak. Az elmúlt hónapokban azonban Izrael egyre nyíltabban intézett támadásokat olyan szíriai célpontok ellen, amelyek állítása szerint a Damaszkusz közeli szövetségesének számító Iránhoz vagy a Hezbollah libanoni síita szervezethez köthetőek.

Izrael Iránt tartja a legnagyobb fenyegetésnek a térségben, a Hezbollahot pedig a szomszédos országok irányából érkező legnagyobb fenyegetésnek. Az izraeli vezetés korábban több ízben jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európában is megjelent koronavírus!

    Európában is megjelent koronavírus!

    Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában – jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

  • Földrengés Törökországban, nagyon sok halott

    Földrengés Törökországban, nagyon sok halott

    Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) Délkelet-Törökországot. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt – közölte a török katasztrófavédelem.