2019. november 13., szerda
Szilvia

Budapest

Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

Harmadik alkalommal rendezik meg idén a Magyar Népzeneoktatás Ünnepét. A hagyományéltető országos művészeti fesztivál a népzenei műhelyek, Mesterek és Tanítványok országos találkozója. A rendezvény azzal a szándékkal jött létre, hogy megérdemelt és kiemelt figyelmet kapjon a világon egyedülálló kulturális örökségünk, a magyar népzeneoktatás.

A rendezvényre a belépés díjtalan!

Az óbudai rendezvény házigazdája az ország legnagyobb múlttal rendelkező népzenei műhelye és népzenét oktató intézménye, az Óbudai Népzenei Iskola, a programok szervezője a Magyar Hangszermíves Céh; Századok Öröksége Produkció. A fesztivált az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is támogatja. Fővédnök: Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.


Az esemény időpontja minden évben Kobzos Kiss Tamás születésnapjához kötődik. A fesztiválhoz az idén is számos közművelődési intézmény, közismert népzenész, zenepedagógus, valamint közel negyven alsó, közép- és felsőfokú művészetoktatási intézmény csatlakozott.

A május 30-i megnyitó az Óbudai Társaskörben Kobzos Kiss Tamás ünnepi emlékkoncerttel indul Csenki-Túri Luca, Csenki Zalán és a Sültü Zenekar közreműködésével. A koncerten bemutatják az országos szinten is egyedülálló Óbudai Óvodai program szakmai kiadványát Kismuzsika címmel.


Május 31-én Országos Tuka Zsigmond citeraverseny lesz az Óbudai Népzenei Iskolában, majd június 1-én a 3. Magyar Népzeneoktatás Ünnepe fesztivál Óbudán a Fő téren, a Kobuci kertben és az Esernyősben kerül megrendezésre.

A háromnapos fesztivált szabadtéri családi programok teszik teljessé. Aprók tánca és közösségi muzsika az élő műhelyekben a Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola mesterei és növendékei, mesterség és könyvbemutatók, a Magyar Hangszermíves Céh és a Tündérkert játszóháza, valamint a Míves Vásár Téren népművészeti, iparművészeti portékák vására, gasztronómiai csemegék tárháza, és népi játékok játszótere, valamint egy kosaras körhinta várja az érdeklődőket. A színpadokon a népzenei műhelyek bemutatkozása mellett folyamatosan zajlanak majd a Mesterek és Tanítványok népzenei koncertjei, este pedig a MAGOS zenekar koncertjével és mulatságával ér véget a fesztivál.

2019. június 1-én este Óbudán a Fő téren a MAGOS zenekar koncertjével zárul a 3. Magyar Népzeneoktatás Ünnepe

 

A részletes programot itt találja:

Facebook.com/szazadokoroksege; Facebook.com/nepzeneoktatasunnepe

Kapcsolódó Cikkek

 • Műhelytitkok a Zsolnay Manufaktúrából

  Műhelytitkok a Zsolnay Manufaktúrából

  Néhány háttel a József Nádor téri Zsolnay kút átadása után a kút készítői lapunknak árulták el a készítés műhelytitkait. Megtudtuk, hogy a kút ötvennégy darabból áll, tizenkilenc ember dolgozott rajta, és több mint egy tonna formázómasszát használtak a készítéséhez.

 • Éttermi etikett

  Éttermi etikett

  Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt.

 • Szeretjük a Naplás tavat

  Szeretjük a Naplás tavat

  A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.