EUR: 349,41 Ft
CHF: 329,27 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Háromszor gyorsabban nő a magyar gazdaság, mint az uniós

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 5,3 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán Budapesten.

A magyar gazdaság növekedési lendülete tovább tart – mondta Varga Mihály a legfrissebb GDP-adatokat kommentálva. A magyar gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt. A pénzügyminiszter az Origo kérdésére azt mondta, hogy június 4-én nyújtják be a jövő évi költségvetést a parlamentnek.


A GDP az előző negyedévhez viszonyítva 1,5 százalékkal bővült a kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben – közölte a KSH.


Varga Mihály az adatokat kommentálva azt mondta, hogy a hazai gazdaság növekedési lendülete tovább tart. A pénzügyminiszter közölte, hogy mígaz unióban 1,5 százalékos átlagos növekedés lehetett az idei első negyedévben, addig Magyarországon ennek több mint a háromszorosa valósult meg.A politikus szerint a mostani kiemelkedő adat mögött a beruházások felfutása, a munkahelyek számának a növekedése és az export lendülete állt. Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben csak egyszer volt ennél jobb adat, de akkor nőtt az államadósság és zajlott a privatizáció – írja az Origo.

Varga Mihály az Origo kérdésre elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyal a 2020-as költségvetésről. A kormány mind idén, mind jövőre 4 százalék feletti bővüléssel számol, ami némileg jobb, mint a piaci várakozás, de a magyar gazdaság eddig is képes volt meglepetést produkálni. A pénzügyminiszter elmondta, hogyjúnius 4-én nyújtják be a parlamentnek a jövő évi büdzsét,de a költségvetési tanács már tíz nappal a benyújtás előtt megkapja a dokumentumot.

Az első negyedéves bruttó hazai termék növekedése az ideinél 2000 első negyedévében volt utoljára magasabb, 5,6 százalék.

Tavaly az év első három hónapjában a bővülés a nyers adatok szerint 4,6 százalék, 2017-ben 4,5 százalék volt. A kiigazított adatok alapján az első negyedéves GDP 2018-ban 4,9 százalékkal, 2017-ben 4,1 százalékkal nőtt.

A bruttó hazai termék idei első negyedévének második becslését május 31-én közli a KSH.

Ismét meghaladta a várakozásokat a GDP növekedése

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője jelezte: jelentősen gyorsult az ipar és különösen az építőipar kibocsátása, a kiskereskedelmi forgalom gyorsulása továbbra is élénk fogyasztásra utal, a külkereskedelmi egyenleg csökkenése pedig az ipari termelés élénkülésének köszönhetően kisebb mértékben rontotta a GDP-t.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, ezzel az adattal várhatóan ismét az uniós országok élvonalába tartozhatott. Az erős teljesítmény ellenére úgy véli, hogy a GDP-növekedés 2019 egészében veszíthet tavalyi lendületéből.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője hangsúlyozta, a kiugró magyar bővülés egy nem annyira kedvező külső környezetben következett be, Magyarország legfontosabb export célországa, Németország növekedése nem érte el az 1 százalékot. A szakértő az első negyedéves adat alapján arra számít, hogy a gazdaság növekedése az év egészében meghaladja a 4 százalékot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek