EUR: 345,05 Ft
CHF: 321,10 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Belföld

Hatalmas sikert hozott a honvédelem napja

Tízezrek voltak kíváncsiak az egyre korszerűbbé váló, modernizálódó magyar haderő bemutatkozására a honvédelem napja alkalmából a hétvégén tartott rendezvényeken. A Budaörsi repülőtéren Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára elárulta: a honvédség fejlesztésére idén minden eddiginél több pénzt juttat a kormány.

Az Orbán-kormány már az előző ciklusban megkezdte a magyar haderő reformját, idén azonban a tízéves Zrínyi 2026 program „turbófokozatra” kapcsol. A szaktárca politikai államtitkára, Németh Szilárd szombaton a Budaörsi repülőtéren bejelentette: 2019-ben rekordköltségvetésből, 513 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, amiből 150 milliárd jut haditechnikai fejlesztésre. Az eddigi fejlesztések eredményei, például a korábban megvásárolt Leopard 2 A7 típusú harckocsik és PzH 2000 típusú önjáró lövegek máris lenyűgözték a nagyközönséget a honvédelmi napon tartott rendezvényen, ahová több mint 30 ezer érdeklődő látogatott el.


De ugyanilyen népszerűek voltak a budai várban tartott programok is, ahol tegnap a hagyományőrzők szinte teljes egészében újrajátszották az 1849. május 21. előtti eseményeket, amikor is a magyar forradalmi csapatok 17 napnyi ostromot követően elfoglalták az erődöt az osztrák császári csapatoktól. Újra eldördültek a császári ágyúk, amelyek aztán végleg elhallgattak, amikor a hős honvédek szuronyrohama közepette a Habsburg-hadak letették a fegyvert.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek