EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb V.kerület

Hatról huszonötre

Különleges helyzetben van Belváros, hiszen az itt élő polgárok mellett a rendkívül nagy számban megforduló turista közérzetére, biztonságára is vigyáznia kell. Május eleje óta jóval több rendőr van szolgálatban a kerületben.

Noha Budapest szívében, az V. kerületben, amely a legtöbb látványosságot és szórakozási lehetőséget kínálja a turisták számára, ma már szinte egyáltalán nem lehet szezonról beszélni, mivel minden évszakban nagy számban érkeznek ide turisták, nyáron azért több a látogató. Ők éppúgy számítanak arra, hogy biztonságban és jó hangulatban, problémamentesen telnek itt a napjaik, mint azok, akik Belvárosban élnek.


Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere bemutatta a lakosságot tájékoztató táblák mintáját (Fotó: Máté Krisztián)

Ennek biztosítása érdekében – a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Belváros Önkormányzata együttműködésének köszönhetően – május elejétől jelentősen fejlődött a körzeti megbízotti rendszer.

– Az önkormányzat folyamatosan támogatja a rendőrséget, most a gyalogos járőrszolgálat fejlesztésében vállal szerepet – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a május 8-i sajtótájékoztatón. – Az együttműködésnek köszönhetően hat helyett 25 körzeti megbízott lehet egyszerre szolgálatban. Mivel kis területű kerületről van szó, ez azt jelenti, hogy egy-egy gyalogos járőrre mindössze néhány utca jut.


A lakosok és a turisták szükség esetén személyesen értesíthetik a szolgálatban lévő járőröket, ezenkívül minden kerületi közintézmény falán található tájékoztató a rendszer működésével kapcsolatban.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány az eseményen elmondta: a körzeti megbízottnak kapocsnak kell lennie a lakosság és a rendőrség között, és ezt segítendő havi rendszerességgel fogadóórát is tartanak majd. Továbbá a körzeti megbízottak közvetlen elérhetősége lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban tudjanak intézkedni.

A turisták számára érdekes lehet, hogy májustól a hagyományőrző század is teljesít gyalogos járőrszolgálatot, tagjai XIX. századi egyenruhában látják el feladataikat, útba igazítást adnak, és fotózkodni is lehet velük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.