2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Hazánk EU-s csúcstartó! Minden magyar gyerek eljut fogorvoshoz

Az Európai Unióban a magyar gyerekek fogászati ellátása a legjobb – derül ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kimutatásából. Szinte minden magyar gyerek eljut fogászhoz (99,7 százalék), ezzel Németországot is megelőzzük. A kezelések nagy része ráadásul a felnőtteknek is ingyenes.

Gyakorlatilag nincs olyan magyar gyerek, aki ne jutna el fogorvoshoz – ezzel csúcstartók vagyunk az Európai Unióban, amivel (igaz, kicsivel) Horvátországot és Németországot is megelőzzük – derül ki az Eurostat nemrég közzétett 2017-es adataiból. A sereghajtók Románia, Portugália és Lettország. A magyar adat (99,7 százalék) egyébként hét százalékkal jobb, mint a legutolsó Lettországé, és két százalékkal jobb, mint az uniós átlag.


Dr. Molnár Béla XI. kerületi körzeti fogorvos szerint a gyermekfogorvosi ellátás nagyon jól meg van oldva.

– A gyerekeket iskolai szinten látják el, és minden körzetnek megvan a maga körzeti gyerekfogorvosa. Egy évben kétszer, ősszel és tavasszal az orvosok végigszűrik az osztályokat, és akiknek kezelésre van szükségük, azokat visszarendelik. Budapesten ez jól meg van oldva – mondta a Lokál érdeklődésére Molnár doktor.


Virágzik a fogászati turizmus

Világszinten is kiválóak a magyar fogorvosok, így nem csoda, ha virágzik a fogászati turizmus. Miközben nagyon sok külföldi jár hazánkba a fogait kezeltetni, addig a magyarok többsége (74 százalék) nem jár kezelésekre – holott többségüknek a lakóhelyük szerinti rendelőben ingyenes. – A fogmegtartó kezelések gyakorlatilag ingyenesek, idetartoznak a gyökértömések, a fogtömés, a fogeltávolítások. A kivehető fogsorok esetében például 62 év fölött a társadalombiztosítás jelentős támogatást nyújt – tudtuk meg dr. Molnár Béla fogorvostól.

Ingyenes kezelések (felnőtteknek is)

 • sürgősségi ellátás,
 • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, például 18 éves kor felett évente egyszer),
 • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése,
 • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés foganként és fogfelszínenként, gyökértömés foganként évente egyszer, ellátási esetenként gyökérkezelés),
 • fogsebészeti ellátás,
 • fogkőeltávolítás,
 • ínyelváltozások kezelése.

A társadalombiztosított ellátások teljes listáját és igénybevevési módjait itt találják.

Komoly szövődmények lehetnek

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a felnőtt magyar lakosság legalább 50 százaléka érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben, amely növeli a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, és a koraszülés esélyét is csaknem nyolcszorosára növeli, emellett a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja, és az Alzheimer-kór kialakulásának is kétszer nagyobb az esélye. Dr. Bartha Károly, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese azt javasolja, hogy rendszeresen keressük fel a fogászati rendelést, ne várjuk meg, amíg fájdalom jelentkezik.

Felújították a rendelőt

Nemrég felújították a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet  betegfelvételi és sürgősségi osztályát a VIII. kerületi Szentkirályi utcában. A beruházásra 190 millió forintot fordítottak. A fejlesztés során az intézmény négy új fogászati kezelőt és az akadálymentesített részlegben egy röntgenhelyiség kapott, továbbá modernebbre cserélték teljes gépparkot, illetve a várótermet is bővítették. A rendelő a nap 24 órájában várja a pácienseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.