EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Veszprém

Idén is megrendezték A Tánc Fesztiválját

Huszonegyedik alkalommal hódították meg a várost a kortárs táncművészet legkülönfélébb performance-ai az ötnapos A Tánc Fesztiválja keretében. A rendezvényt Krámer György és Vándorfi László 1998-ban álmodta és valósította meg: mára a rendezvény a hazai táncművészet egyik legfontosabb találkozójává nőtte ki magát.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a fesztivál nyitóestjén elmondta, hogy a Petőfi Színházban indult útjára a fesztivál, de már 18 éve a Pannon Várszínház a gazdája.


A Gergye Krisztián Társulat különleges látványvilágú produkciója nyitotta a fesztivált (fotó: Szalai Csaba)

– Büszkék vagyunk arra, hogy egy kis színház a saját műsorán kívül egy kortárs fesztivált tud évente üzemeltetni, és annak produkcióit színpadra állítani – fogalmazott a direktor.

Krámer György táncművész emlékeztetett: bár a fesztivált hivatalosan május végén rendezték meg, valójában már a tánc világnapján, április 29-én egy ráhangolódó nappal elindult a program. Ezt a bemelegítő világnapi „előfesztivált” szeretnék hagyománnyá tenni, így Krámer arra kérte a közönséget, véssék be a naptárba: ezentúl A Tánc Fesztiválja április 29-én indul.


Frenák Pál Társulata visszatérő vendége a fesztiválnak (fotó: Szalai Csaba)

A fesztivál öt napon át három helyszínen 15 előadást kínált a közönségnek: a Haszkovó-napos megnyitót követően az Inotai Retró Színház és a Hangvilla is különleges, inspiratív produkciókkal várta az érdeklődőket.

Krámer György kiemelte, hogy a műsor összeállításánál igyekeztek a színházról, táncról, előadó-művészetről különböző módon gondolkodó alkotók produkcióit elhozni, ezzel a kortárs művészet sokszínűségét tükröző izgalmas, változatos programot nyújtani az ötnapos fesztivál ideje alatt.

A program kilépett a színházi keretek közül, és díszletté tette a lakótelepet (fotó: Szalai Csaba)

– A mozgásművészet ugyanannyira a test mozdulatainak lehetősége, mint amennyire filozófia. Olyan filozófia, amelynek nyelve nem kimondott vagy elhallgatott szavakban artikulálódik, hanem mozdulatokból áll össze. Nyelve a test keresése, a gondolat testen keresztül történő keresése, kutatása, megfogalmazása, átsugárzása, értelmezése – hangsúlyozta.

– Egy ezeréves város életében 21 év nem tűnik soknak, viszont ha a saját életünket vesszük alapul, akkor már egy jelentős időszakról beszélhetünk – mondta Porga Gyula. A polgármester szerint az egyik legfontosabb üzenet az, hogy a fesztiválnak köszönhetően az elmúlt 21 évben egy példát láthattunk arra, hogy hogyan lehet megvalósítani és hosszú távon fenntarthatóvá tenni egy álmot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.