EUR: 350,67 Ft
CHF: 331,09 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Külföld

Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 ezer euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség, amely az uniós számvevőszék egyik vezetőjét buktatta le.

A hírügynökség értesülései szerint Karel Pinxten, az Európai Számvevőszék kamarai elnöke, korábbi belga liberális politikus múltja tele van kétes gazdasági ügyletekkel, amelyeket a brüsszeli elit igyekszik elhallgatni.


Pinxten korábban belga honvédelmi miniszter volt, majd mezőgazdasági miniszter, amikor is belekeveredett egy húsmérgezési botrányba. Az akkori minisztert nem igazán érdekelte, hogy a multik a veszélyes méregnek számító dioxinos táppal etetik a csirkéket. Így az állatok és a fogyasztók mérgezése is a politikus tudtával történt.

A 90-es évek közepén Pinxtenről az is kiderült, hogy villáját az adózási szabályok kijátszásával építtette, ráadásul zömmel feketén foglalkoztatott munkásokkal. Belgiumban politikai karrierje itt véget ért, ezután „ejtőernyőzték be” – hová máshová, mint – az EU Számvevőszékébe, amely arra hivatott, hogy ellenőrizze az Európai Unió költségvetésének megfelelő felhasználását – írta a V4NA.


Karel Pinxten – Manfred Weberhez hasonlóan – ott ügyeskedik, ahol csak tud. Az elmúlt években különböző költségvetési visszaéléseket követett el, emellett több száz ezer euró értékben trükközött különböző költségelszámolásokkal. Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott az ügyben, még razziáztak is Pinxten irodájában. Az első sajtóértesülések 500 ezer euró eltulajdonításáról szóltak.

Pinxten ezenkívül közpénzen utaztatja és eteti családját, valamint a biztosítással trükközik. Például a fia egyszer az ő garázsában törte össze szolgálati autóját – igazán hihető történet. Persze a brüsszeli elit megpróbálta eltussolni az ügyet, sőt a belga király bárói címmel is megajándékozta a sorozatosan botrányokba keveredő liberális politikust.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek