EUR: 325,32 Ft
CHF: 290,07 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Extra

Indul a harc a diákmunkákért

Diákok sokasága kezd nyári munkát keresni a tanév végétől pénzszerzés céljából, éppen ezért érdemes minél előbb utánanézni a lehetőségeknek. Ideiglenes munkavállalóként pedig fokozottan figyelnünk kell, hiszen sokan hajlamosak kihasználni a tapasztalatlan munkaerőt. 

Évről évre egyre több diák szeretné a nyári szünetet hasznosan tölteni, és pénzt is keresni. Érdemes minél előbb utánanézni a lehetőségeknek, ugyanis azok a nyári munkák,  ahova kifejezetten diákokat keresnek, már május-júniusban elkezdődnek.


– Már most rengeteg diák jelentkezett be hozzám nyári munka miatt. Azt tanácsolom, hogy a leendő munkavállalók minél előbb kezdjenek el  keresgélni, mert a munkáltatók nagy része már jelezte irodánknak, hogy pontosan mikor és mennyi diákra lenne szükségük a nyári hónapokban – kezdte Lázár Zoltán HR-es a Lokálnak, aki azt is elárulta, hogy milyen munkalehetőségek várnak a diákokra.

– A munkáltatók két okból alkalmaznak diákokat nyárra. Az egyik a sok nyári szabadság. A fix létszámú vállalkozások ugyanis egyetlen munkaerőt sem tudnak nélkülözni, így diákokkal vészelik át ezt az időszakot. A másik pedig az idénymunkák, ahol a nyári hónapok alatt nagyobb létszámú munkaerőre van szükség. Ez főként a vendéglátásban jellemző – tette hozzá.


Ezekre nagyon figyelj!

Ha diákmunkát vállalunk, akkor is minden esetben ragaszkodjunk a munkaköri feltételek pontos és hivatalos rögzítéséhez. Sajnos gyakran előfordul, hogy az idényjellegű munkaerőt a költségcsökkentés miatt nem jelentik be a munkáltatók. A jogszabály szerint pedig ilyen esetben nemcsak a vezetőséget, hanem feketén dolgozó munkaerőként minket is felelősségre vonhatnak, és pénzbüntetést is kiszabhatnak ránk.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hány órás munkaidőre vagyunk bejelentve, és ebből valójában mennyit dolgozunk. Kiskorúként különösen fontos az óraszám, hiszen 18. életévét be nem töltött személy nem dolgozhat napi nyolc óránál többet. Ez esetben pedig szülői beleegyező nyilatkozatra is szükség van.

Profimedia, Depositphotos Inc.

Miért keresnek a fiatalok nyári munkát? 

  • Réka, 17 éves: „Szeretnék nyáron fesztiválozni, a szüleim viszont azt mondták, hogy csak akkor mehetek, ha megkeresem rá a pénzt.”
  • Balázs, 23 éves: „Nappali tagozatos egyetemista vagyok, és mérnöki szakra járok. Nem tudok a suli alatt dolgozni, ezért ilyenkor igyekszem megkeresni a zsebpénzem nagy részét.”
  • Gréta, 16 éves: „Le akarom cserélni a telómat, de a szüleim nem vesznek újat. Szóval kell valami meló.”
  • Kristóf, 19 éves: „Jogsira és kocsira gyűjtök.”

Mennyit és hol? 

A hirdetések alapján főként felszolgáló, fagylaltárus, árufeltöltő és pénztáros pozíciókba keresnek diákokat. Ezenkívül adminisztrációs és telefonközpontos munkára is várják a rátermett jelentkezőket. Munkakörtől függően átlagosan 1200 forint közötti órabért ajánlanak a munkát hirdetők.

Kapcsolódó Cikkek