EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Extra

Ingatlanboom: Hódítanak a panellakások

Szuper olcsón lehet lakáshitelhez jutni, az otthonteremtést pedig a kormány is támogatja, így igazi ingatlanboom van az országban. Ráadásul a panellakásokat is egyre többen választják, amelyek viszonylagos olcsóságuk miatt újra népszerűek lettek.

Országszerte elszabadultak az ingatlanárak, a szakértő szerint ennek az az oka, hogy jelenleg óriási a kereslet, ugyanis a lakosság a válság idején elhalasztott vásárlásokat most pótolja be. – Az ingatlanboom 2015-re tehető, a piac ekkor kezdett kikászálódni a 2008-as válságból. A lakásvásárláshoz szükséges gazdasági környezet pedig újra kedvező lett: csökkent a munkanélküliség, nőttek a bérek, az emberek jobb anyagi helyzetbe kerültek. Ezeknek a tényezőknek már önmagukban árfelhajtó hatásuk van, de a drágulás oka lehet az is, hogy most szuper olcsón lehet lakáshitelhez jutni, az otthonteremtést pedig a kormány is támogatja – kezdte a Lokálnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki arra is rámutatott, hogy a kereslet jó része a fővárosban összpontosul. – Rengetegen költöztek fel vidékről Budapestre a jobb munkalehetőségek és a magasabb fizetések reményében. Emiatt a fővárosban az árak ugrásszerűen emelkedtek, bizonyos kerületek már a megfizethetetlen kategóriában vannak. Ennek hatására sokaknak az agglomeráció, sőt vidék is egyre inkább opció lett, hiszen ott egy belvárosi lakás árából már családi házat lehet vásárolni. Akik mégis ragaszkodnak a frekventált lokációhoz, azok egyre gyakrabban választják a paneleket, amelyek viszonylagos olcsóságuk miatt most újra népszerűek. Míg tíz-tizenöt éve szinte szitokszónak számított a panel, most bátran kijelenthetjük, hogy a reneszánszukat élik – tette hozzá a szakértő.


Lapunk körülnézett az ingatlan.com-on, és a hirdetéseket látva valóban jó üzletnek tűnik az agglomerációba költözni. Egy VII. kerületi 45 négyzetméteres, 32 milliós lakás árából Monorierdőn például egy 115 négyzetméter alapterületű, 500 négyzetméteres telken fekvő kertes családi házat vehetünk, és még hárommillió forintunk meg is marad, mivel ez csak 29 millió forintba kerül.

Mire figyeljünk szerződéskötéskor?
Ha a lakásvásárlás mellett döntünk, és már meg is találtuk álmaink otthonát, akkor következhet a szerződéskötés. A jogban járatlan lakáskereső azonban könnyen belesétálhat egy-egy gyakori csapdába. A Lokál összeszedte, hogy mire kell odafigyelni.


  • Tulajdoni lap
    Az adásvételi szerződést megelőzően elmaradhatatlan a friss tulajdoni lap lekérése, hiszen senki sem szeretne olyan ingatlant vásárolni, amelynek nem is az eladó a tulajdonosa vagy amelyen nem várt terhek vannak.
  • Előleg vagy foglaló?
    Az adásvételi szerződés megkötését megelőzően a vevő gyakran pénzt ad át, de nem mindegy, hogy ezt előleg vagy foglaló címszó alatt teszi meg. Ha az összeget foglalóként adta át, és az adásvétel az eladó hibájából hiúsul meg, akkor a kapott foglalót kétszeresen köteles visszaadni, ha pedig a szerződés a vevő hibájából hiúsul meg, a foglalót elveszíti. Ezzel szemben az előlegként átadott összeg mindenképpen visszajár a vevőnek, ha a szerződés utóbb mégsem teljesülne.
  • Profimedia, Depositphotos Inc

Pluszköltségek
A lakásvásárlás többe kerül, mint gondoljuk. A lakás vételárán felül ugyanis még súlyos összegeket kell kifizetnünk, legyen szó használt vagy új lakásról. Számolnunk kell például a kötelező illetékfizetéssel, amelynek mértéke a vételár 4 százaléka, vagyis egy 20 millió forintos ingatlan után 800 ezer forintot kell fizetni az adóhatóságnak. 35 év alatt, első lakás esetén, 15 millió forintos ingatlanig pedig ennek felét, vagyis 2 százalékot, ami szintén nem kevés, érdemes tehát részletfizetést kérni. Emellett számolnunk kell még az egyszázalékos ügyvédi díjjal, valamint a banki hitelfelvétel költségeivel.

A csok miatt is pörög a piac
Átlépte a százezret a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott családok száma. Júliustól bővül az otthonteremtési program, a családvédelmi akcióterv keretében július elsejétől már a használt lakás vagy ház vásárlásához is igénybe lehet venni a – csok mellé felvehető, maximum 25 éves futamidejű garantáltan 3 százalék alatti kamatozású – hitelt ugyanakkora összegben mint az új lakáshoz.

Vidék is népszerű
A főváros mellett vidéken is egyre többen szeretnének lakást vásárolni. Az ingatlan.com elemzése szerint az idei első negyedévben Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében növekedett leginkább a kereslet, több mint 100 százalékkal. A nógrádi lakóingatlanok iránt pedig 90 százalékkal érdeklődtek többen. Győr-Moson-Sopronban 70 százalékkal bővült a kereslet, de a leggyengébb eredménnyel szereplő Tolna megyében is közel 40 százalékos volt az élénkülés. Az alábbi grafikon jól szemlélteti, hogy mely települések váltak mostanában népszerűbbé.

Kapcsolódó Cikkek