2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb XII.kerület

Isten éltesse gróf Nádasdy Borbálát!

 

Veszprémben és a Városmajorban is köszöntötték a barátai gróf Nádasdy Borbálát 80. születésnapja alkalmából. A veszprémi ünnepséget Oberfrank Pál igazgató vezetésével a Petőfi színház Játékszínjében tartották a Balaton-felvidéken és környékén élő ismerősök, Budán pedig Gráf Zsuzsanna, a Városmajori Angelica Leánykar vezetője lepte meg az ünnepeltet a fővárosi társasággal az írónőt.

Gróf Nádasdy Borbála 17 esztendősen kényszerült elhagyni hazáját, és 60 év emigráció után tért haza három évvel ezelőtt, francia építész férjével, aki miután hazahozta, és szülőföldjén biztonságban tudta feleségét, egy szép évnyi közös magyarországi élet után elhunyt. Nádasdy Borbála a Zagolni zabad?, A szabadság zaga, a Maradni zabad, az Ízes élet, az Úton-útfélen és az Asszonyszerelem, asszonysors című könyvein keresztül írta le élete, családja történetét, egyszersmind feltárva a XX. századi hazai és európai történéseket. Hazatérve, Mencshelyen, Veszprémben és Budán alakította ki tartózkodási helyét, mindenhol barátok, régi és új ismerősök várják „haza” író-olvasó közönségtalálkozóiról, amelyekkel itthon tartózkodása óta járja az országot.


Gróf Nádasdy Borbála kérdésünkre elmondta, nagyon boldog, hogy a 80. születésnapját itthon tölthette.

– A nyolcadik is itthon volt, a tizennyolcadik már nem, és aztán nagyon sok távol a hazámtól, de lélekben mindig itt voltam: otthon. Azt a 60 külföldön töltött évet is úgy próbáltam tekinteni, mint tanulási folyamatot, és igyekeztem mindenkinek a javára szolgálni vele. Nagyon hálás vagyok, hogy most itt lehetek, hogy éppen a francia férjem kísért haza, és habár fizikailag nem, tudom: itt van ő is velem, és együtt örülünk a sok-sok csodálatos barátnak, akik szeretetükkel körülvesznek.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.