EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Extra

K. T. Zelenay: Nem adhatjuk fel a kultúránkat

Nemrég megjelent K. T. Zelenay legújabb könyve. A magyar író ismét felkavaró témával foglalkozik: a közeli jövőben egyetlen üzletember kezébe kerül a vízkészlet, amit ráadásul meg is mérgeznek. A Lokálnak a szerző arról is mesélt, hogy szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mi történhet, ha feladjuk a kultúránkat.

„Salim, az arab koronaherceg cége váratlanul elzárja a vízcsapokat egész Európában, korábban a teljes közműhálózatot évtizedekre neki adták a brüsszeliták. Néhány óra alatt káosz lesz úrrá a »Vén Európán«, agg csontjait életerős bevándorlók ropogtatják, szedett-vedett fegyvereikkel együtt. A semmiből hirtelen ébredő, sáskahad módjára a nagyvárosokat lerohanó migránshorda mellett fura megbetegedések is felütik a fejüket” – olvasható K. T. Zelenay író legújabb, a közeli jövőben játszódó könyvének bevezetőjében. A végső csepp a magyar író hetedik kötete, márciusban jelent meg és már most látszik, hogy hasonló érdeklődés övezi, mint az első könyvét, a 2038 – Avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai címűt.


K.T. Zelenay Fotó: Mészáros Diána

– Azt próbálom feszegetni, hogy ezeket a közkincseket – mint a víz – miért ne adjuk soha idegenek kezébe. A víz a legnagyobb értékünk, fontos hogy vigyázzunk rá.  Több íróhoz is hasonlítottak az utóbbi években, voltam már minden Houellebecqtől, Dan Brownig, de remélem Nostradamus nem leszek.  Bár vannak barátaim, akik már így hívnak. Mindig azt mondom, hogy az utolsó fejezetek soha ne váljanak valóra a könyveimben.  A mostani írásom igazából egy figyelmeztetés, hogy hova fajulhatnak a dolgok. Ha feladjuk a kultúránkat, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Örülök, hogy az olvasók foglalkoznak a könyveimmel és van véleményük minden problémáról, amit esetleg felvetek, nagyon jó, hogy rengeteg visszajelzést kapok. A könyvek ráadásul arra is jók, hogy nyitottá és gondolkodóvá tegyenek. Lehetőséget teremt arra, hogy egy gondolati összekapcsolódás történjen az író és az olvasó között és én ezt nagyon élvezem – mondta a Lokálnak K. T. Zelenay, aki egy percre sem áll le, már az új könyvén gondolkozik.
– Több ötletem is van, de arra gondoltam, hogy folytatom a 2038-at, igaz, hogy az egy trilógia volt, de úgy érzem, hogy jönnie kell a negyedik résznek is. Több idősíkban játszódik a történet és azt próbálom megmutatni, hogy az elkövetkezendő 20 évben hogyan változhat meg a világ.

Kapcsolódó Cikkek