EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Karácsony Gergely így akadályozná meg a botrányos parkolási szerződések felmondását

Karácsony Gergely folyamatosan végeláthatatlan magyarázkodásra kényszerül, ha a két év alatt hatalmas veszteséget termelő zuglói parkolási szerződésekről van szó, amit ugyan ő terjesztett be és írt alá, de a felelősséget nem vállalja érte, és kínos magyarázkodásai is csak növelik a botrányt.

Mint arról a Lokál is beszámolt hétfőn úgy tűnt, hogy azonnali hatállyal felmondja a zuglói önkormányzat a botrányos parkolási szerződéseket, miután a Fidesz erre vonatkozó javaslata megkapta a szükséges többséget a képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén, de a jegyző közbelépett.


Bár a képviselő-testület elfogadta a szerződés felmondásáról szóló javaslatot, a jegyző a tegnapi ülésen bejelentette: törvényességi észrevételt fog tenni a döntéssel kapcsolatban. Jelen Tamás sajtótájékoztatóján azt mondta: ez azt jelzi, Karácsony Gergely gyáva, mert saját alkalmazottja háta mögé bújva próbálja politikai arcélét menteni, és igyekszik meggátolni a szerződés felbontását – számolt be az Origo.

Nem csupán előterjesztette a Zuglónak 739 milliós veszteséget okozó szerződést, de alá is írta azt Karácsony Gergely kerületi polgármester – ez derül ki abból a vállalkozási szerződésből, amelyet Zugló Önkormányzata kötött a C-Ware Kft. által vezetett konzorciummal 2017 áprilisában. A zuglói önkormányzat képviselő-testülete a Fidesz javaslatára hétfőn szavazott a vitatott parkolási szerződések azonnali hatályú felbontásáról. Fideszes indítványra azt is elfogadták, hogy ingyenes lesz a parkolás a kerületben élőknek Zugló teljes területén, amíg nincs rend ezen a területen. Az MSZP nem támogatta a szerződés felmondását, mondván: a zuglói parkolás nyereséges. Azonban a zuglói jegyző törvényességi kifogást nyújtott a fideszes javaslatra elfogadott két módosító határozathoz, így lehetséges, hogy végül mégsem mondják fel a szerződéseket – írja a Mandiner.


A portál beszámolója szerint Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást. Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője a jegyzőtől kikérte a fizetős parkolással kapcsolatos kiadások és bevételek adatait, amelyek azt mutatják, hogy a kialakított rendszer 2018 végéig nagyjából 739 millió veszteséget okozott az önkormányzatnak. A parkolási rendszer bevezetését már korábban is tervezték a kerületben, de az első közbeszerzési pályázat meghiúsult. Az MSZP-s többségű Közbeszerzési Bizottság az 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a becsült értéket, és gyorsított eljárásban szerette volna meghozni a döntést – idézte fel Várnai a kerületi parkolási rendszer visszásságait részletező hosszú blogbejegyzésében. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban indokolatlannak ítélte az eljárást, megsemmisítette a közbeszerzést és 1 millió forintra büntette az önkormányzatot. A 204 darab parkolóóra beszerzésére, azok 60 hónapos üzemeltetésére kiírt újabb nyílt közbeszerzési pályázaton már három cég indult, de egyet kapásból kizárt az önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága. A versenyben maradó két ajánlat közül a képviselőtestület végül azt fogadta el, amelyben a 204 automata beszerzési ára összesen nettó 78 millióval, az üzemeltetésük két éves költsége pedig több mint nettó 200 millió forinttal volt magasabb, mint a másik ajánlat. A győztes így végül a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, valamin a SIS Parking Kft. konzorciuma lett. Az ő ajánlatuk – automata-beszerzésre és üzemeltetésre – összesen több mint egymilliárd forintról szólt, miközben a kizárt DBM ajánlata csupán 806 millió forintot tett ki.

Bár a főpolgármesteri tisztségért induló párbeszédes politikus tartózkodott a saját előterjesztéséről való szavazásnál, „igen” szavazatára nem is volt szükség, hiszen a helyi MSZP-Fidesz többség megszavazta a határozatot. Karácsony ezek után viszont nem vétóval élt, hanem aláírta a többség által megszavazott szerződést.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek