EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Győr

Katonák között ünnepelt születésnapján Zalán

A győrasszonyfai Pintér Zalán történetét már sokan ismerhetik: a most hatéves kisfiú hősies harcot folytat egy daganatos betegséggel. Kedvencei közé tartoznak az egyenruhások, így a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj győri katonái úgy gondolták, meglepik születésnapján.

A kisfiú három hónapos kora óta, mindkét szemét érintő daganattal (retinoblastómával) küzd. Eddig már több mint 50 műtéten van túl, ám a daganat mindig kiújul. Zalán és szülei rendületlenül hisznek a gyógyulásban, emberfeletti küzdeni akarásuk mindenki előtt példa. A kisfiú kedvencei az egyenruhások, és bár a rendőrök a favoritok, a győri önkéntes területvédelmi tartalékos katonák meghívásának sem tudott ellenállni.


A szülinapos kisfiú tortát is kapott a katonáktól
Fotó: HAK

Az MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj állományához tartozó katonák közül elsőként Vida Ádám ÖTT zászlós kereste meg elöljáróit, hogy engedélyezzék Zalán hatodik születésnapjának emlékezetessé tételét. Dr. Horváth Zoltán alezredes az MH. 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese és Gulyás Róbert alezredes, a zászlóalj parancsnoka örömmel mondtak igent a felkérésre, és támogatásukról biztosították katonáikat.

A kis harcos örömmel vett részt a katonák által összeállított programon
Fotó: HAK

Zalán a szüleivel érkezett, és a kezdeti megilletődöttség rögtön megszűnt, amikor Vida zászlós a kisfiú fejébe nyomta a fekete barettsapkát. A találkozóra összegyűlt szakasz örömmel adta át az igazán katonás ajándékokat és a születésnaposnak járó tortát, Zalán boldogsága csak fokozódott, amikor egy taktikai mellényt is magára ölthetett, illetve az alezredesek egyik ajándékaként ezredesi rendfokozatot kapott. Az újdonsült kis ezredes örömmel járta körbe az ÖTT katonák elméleti és alaki kiképzésére szolgáló épületet, csodálattal ült be a katonai terepjáróba, és egyre bátrabban vezényelte a Szakasz vigyázz!-t. A legnagyobb sikert talán a paintball-lövészet jelentette, a kisfiú büszkén húzta fejébe a védőmaszkot, s egyre magabiztosabban lőtte ki a célpontokat. Szüleinek meg is jegyezte: „Ilyen puska otthonra is kell!”, és mondanunk sem kell: a család meg sem lepődött a kérésen.


Zalánka a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj győri katonái között
Fotó: HAK

A meglepetések itt még nem értek véget: a kiképző század katonái is készültek különféle ajándékokkal: mostantól többek között katonás bögrében ihatja a kakaóját, katonai iránytűvel játszhat tájékozódási feladatokat, és egy szivacsgránáttal gyakorolhatja a célba dobást.

Pintér Zalán és az oklevél, amellyel tiszteletbeli önkéntes területvélelmi tartalékos katonává fogadták
Fotó: HAK

Búcsúzóul még sorakozót vezényelhetett, és büszkén vette át az oklevelet, melyben a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj tiszteletbeli katonájává fogadta. Nála nagyobb harcosa aligha akad a győri székhelyű zászlóaljnak.

Kapcsolódó Cikkek