2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

Kosik Kristóf, Radics Béla gitárjának megtalálója a Polbeatben – Videó!

Kosik Kristóf ügyvéd és zenész volt a vendége a Polbeat legutóbbi adásának. A fiatalon meghalt Radics Bélának az évtizedek óta elveszettnek hitt, nemrégiben előkerült gitárját is magával hozta, amit meg is szólaltatott. 

Szokatlan, de érdekes zenei párhuzamok merültek fel a beszélgetésben, amelyben természetesen nem lehetett és senki nem is akarta megkerülni a közelgő EP-választások témáját. Kosik Kristóf kifejtette, hogy a rocker szemléletmód a kitartásról, a küzdőképességről és az őszinteségről szól, amely a hátrányoknak is az előnyeit próbálja meglátni. Ezt állította szembe a Polbeat vendége a safe space-ek pátyolgatós, hipertoleráns, valóságtól elrugaszkodó hópehely-világával, amelyet a liberalizmus igyekszik kiterjeszteni mindenre. A magyar rocktörténetben otthonosan mozgó zenész-ügyvédnek a jelentősebb ellenzéki szereplőkre is kapásból volt egy-egy jellemző idézete híres dalokból, így lett Gyurcsány Ferenc a Mr. Alkohol, Szél Bernadett a P. Mobil Lámpagyár című dalából nem kevés iróniával kölcsönözve „a fény az éjszakában”, Hadházy Ákos pedig a Piramis Kóbor angyala, aki mindig alulmarad, és csak akkor nyerhet, ha maga ellen fogad – írja a PestiSrácok.hu.


A portál beszámolója szerint a másik „vendég”, a híres gitár sem maradt szerep nélkül. A hangszert másfél évtizedes kutatással előkerítő Kosik Kristóf a műsor közepén meg is mutatta, mit tud az 1961-es Gibson, amely még úgy is igencsak értékes lenne, ha nem egy kivételes képességű gitáros koptatta volna annak idején. Még az előkerült és megjavított gitár vállpántja is eredeti, és ugyanazzal a pengetővel szólaltatták most meg, amellyel Radics Béla játszott a Taurus zenekar 1972. május 1-jei, Ifjúsági Parkban tartott koncertjén.

Ha már itt volt a hangszere, természetesen szóba kellett jönnie Radics Bélának is, aki egyszerű munkás származása ellenére túl tehetséges és önerőből túl népszerű volt ahhoz, hogy ezt eltűrje a kommunista államhatalom. A legendás gitáros zenei előmenetelét ellehetetlenítette, ezzel egész életét tönkretette az eszközeiben puhuló, de a szándékaiban változatlanul kíméletlen kádári diktatúra. Az elszánt önképző Radics Béla végül csaknem húszévnyi zenei pályafutás után, nagylemez nélkül, fiatalon halt bele az alkoholizmusba, amely a korabeli szállóige szerint az egyetlen lehetséges út volt az értelmiség – és úgy látszik, az ellehetetlenített zenészek – számára is. Némi elégtétel lehetne, ha a némileg átalakított, híres gitárját signature modellként gyártaná majd a Gibson – ezt már kezdeményezték is a gyártónál – tudatja a PestiSrácok.hu.


Kapcsolódó Cikkek

  • Zselés szaloncukor az idei sláger

    Zselés szaloncukor az idei sláger

    Nemcsak fogyasztjuk, de karácsonyfa egyik ékes dísze is a színes papírokban csomagolt édesség. A magyar vásárlók 63 százaléka ragaszkodik a zselés szaloncukorhoz és a családok 72 százalékában valaki mindig kieszi az édességet a csomagolásból, majd visszatekerve a fán hagyja.