2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Program

Közösségi élményt adott az első Nagy Táncválasztó

Közel ötezer fő részvételével zárult a Nagy sportágválasztó mintájára megrendezett első Nagy Táncválasztó, amelyhez a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége felhívására Budapest mellett Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged is csatlakozott. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett program mintegy 100 tánciskola és táncpedagógus részvételével valósult meg.

A Nagy Táncválasztónak Budapesten a Magyar Táncművészeti Egyetem, Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra, Győrben a Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium, Pécsett a Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, Debrecenben a Debreceni Művelődési Központ, Kecskeméten pedig a Grapevine Tánciskola adott otthont.


Az érdeklődők képzett táncpedagógusok vezetésével 30 perces tematikus órákon ismerkedhettek egy-egy táncműfajjal, emellett számos érdekes programban – táncfilm vetítések, táncbemutatók, talkshow-beszélgetések – is részt vehettek.

A példaértékű összefogással a szervezők legfontosabb célja az volt, hogy az eseményen minden korosztály számára kipróbálhatóvá és megismerhetővé tegyék a különböző táncstílusokat, népszerűsítsék a tánc és a mozgás örömét, amely nem csak az egészséges életmódhoz járul hozzá, de a tartalmas közösségi élményt is ad.


Tánc világnapi kitüntetések

Az idei Tánc világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége hagyományos díjaival  a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó magas színvonalú képzést is elismerték.
Radic Diana Az évad legjobb végzős növendéke, Reich Margit zongoraművész, főiskolai docens A Táncművészetért díjat kapta. Prof.Dr. Németh András egyetemi tanár A Tánctudományért díj kitüntetettje lett. Koren Tamás Professor Emeritus Életműdíjat kapott a Magyar Állami Operaházban és az MTE-n (és jogelődjeiben) kifejtett szerteágazó művészi és pedagógiai munkássága elismeréseként. Két alapítványi díjat is az egyetemnek ítéltek oda: Dr. Lőrinc Katalin egyetemi tanár Imre Zoltán-díjat, Nagy Franciska VIII. évfolyamos balettművész hallgató A NAGY alakításért hallgatói díjat érdemelte ki.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Porcelánért küzdenek a a Mihálkovics-kupán

  Porcelánért küzdenek a a Mihálkovics-kupán

  A kirándulni vágyók utálják, a vitorlázók annál inkább reménykeltőnek érzik a mostani időjárást, mivel a hétvégén rendezik a Balaton egyik legrangosabb vitorlásversenyét, a Mihálkovics Kupa-Jeep Renegade Nagydíjat, amelyen az eddigi adatok szerint mintegy 70 egység 120 hajóval áll rajthoz.

 • Hetedszerre nyit az Everness

  Hetedszerre nyit az Everness

  24 órás jógakihívás a világ számos pontjáról érkező mesterrel a Balaton partján. Éjszakai dzsem a homokon, táncprogramok, koncertek, előadások, workshopok, víz fölé kúszó dzsesszmuzsika. Kétutcányi csend apró lampionokkal, hangterápiás térrel, kézműves árusokkal, fák árnyékában bújó teázóval.

 • Színpadon a Takáts Tamás Dirty Blues Band

  Színpadon a Takáts Tamás Dirty Blues Band

  Az ország egyik legkiválóbb énekese, a Karthago, a Senator és az East frontembere Takáts Tamás, Gál Gáborral gitárossal 1990-ben hozta létre saját zenekarát, a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et.