2019. június 26., szerda
János, Pál

Életmód

Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

Az első részben bemutatkozik sorozatunk két főhőse, és az is kiderül, hogyan érdemes kutyafajtát választani.


Csenge, a kuvasz

Csenge másfél éves. A kuvasz szuka egy kertes házban él, ahol a gondozásából a család mindentagja kiveszi a részét.


Miért éppen kuvasz?

A kuvasz ösztönösen őrzi a területét, erre született. Ez azt jelenti, hogy ennek a feladatnak a teljesítése a zsigereiben van, tanítani sem kell rá, teszi a dolgát és boldog tőle. Mivel magyar kutyafajta, hazánk éghajlatához tökéletesen képes alkalmazkodni: jól tűri a hideget és a hőséget is. Természetesen fontos, hogy megfelelő kutyaház álljon rendelkezésére, de azon sem kell meglepődni, ha a kuvasz csak akkor húzódik be az óljába, ha odakint már farkasordító a hideg.

A kuvasz jellemét tekintve valóban rettenthetetlen, ám a  közhiedelemmel ellentétben nem agresszív. Azonban, mint minden területőrző fajta, következetes nevelést igényel az első pillanattól kezdve. Bár kertes házban lakik, rendszeres sétákra van szüksége, ilyenkor érik ugyanis külső ingerek, és a testmozgás kiegyensúlyozottabbá is teszi.

Sorozatunk hősnője, Csenge már elsajátította azokat az alapokat, amelyek biztonságos családi kutyává teszik. (Erről részletesebben a sorozatunk következő részében lesz szó.) Most kutyaiskolába készül, hogy tökéletesen fegyelmezett legyen. Tiszteletet parancsoló külseje miatt különösen fontos, hogy a séták, vagy más kutyákkal való játék közben is teljes biztonsággal behívható legyen, laza pórázon tudjon sétálni.

Csengével a család minden tagja foglalkozik

Eddie, a king charles cavalier spániel
Eddie 10 hetes kan kölyök, lakásban tartott kistestű társasági eb. A családban való együttélés alapjait az érkezése első pillanatától tanulja.

Miért éppen king charles cavalier spániel?
Ez a kistestű kutyafajta tökéletesen alkalmas lakásban tartásra. Nyugodt, békés természetű. Könnyen és szívesen tanul, kimondottan szereti a gyerekeket és bámulatos az alkalmazkodó képessége. 8 hetes korában érkezett új családjához. A lakásban szobakennelt kapott, amelyhez azonnal hozzászoktatták és a szobatisztaság alapjait, valamint a napirendet is kezdetektők kialakították számára. (Erről részletesebben sorozatunk következő részében lesz szó.)

Eddie már tudja, mi a dolga a kertben

Az apró kutyus még nem kapta meg minden oltását, így 13 hetes koráig otthon tanulja majd mindazt, ami a elengedhetetlen egy jól nevelt kutya-úrfi számára. Amint lehet, elkezdi az óvodát, ahol az alap vezényszavakat tanulja meg, szocializálódik, vagyis megtanulja, hogyan viselkedjen más kutyákkal és emberekkel. Mérete és természete alkalmassá teszi arra, hogy bárhová elkísérje gazdáját, az oktatása pedig ezt lehetővé is teszi majd számára.

A szakember tanácsa a megfelelő kutyafajta kiválasztásához
Gyakori hiba, hogy nem az eb használhatósága, hanem a küllem alapján keresnek kutyát. Azonban ha a gazda és a kutya igényei nincsenek összhangban, akkor nehezen működtethető a közös élet.

Tehát mielőtt nézegetni kezdenénk a kutyusokat, válaszoljuk meg az alábbi kérdéseket:

 • Hol fog élni a kutya? (lakásban, kertben, kint-bent) Vannak ugyanis kutyafajták, melyek nem alkalmasak a kinti tartásra, megint más fajták a lakásban nem érzik jól magukat. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a döntés előtt.
 • Mi lesz a kutya feladata? Ha csupán kedvenc lesz, akkor a társasági kutyák között kell szétnézni. Más típus alkalmas házőrzésre, és megint más a vadászatra, vagy a kutyás sportokra. Vegyük figyelembe, hogy négylábú társunknak nem csak a mozgásigényét kell kielégíteni, hanem fejben is „le kell fárasztani”. Alapszabály: minél okosabb fajtát választunk, annál több időt kell vele foglalkoznunk. Ha ez elmarad, fölös energiáit rombolásra használhatja és a rosszalkodáshoz minden észbeli képességét be fogja vetni.
 • Mennyire élünk aktívan? Akik sokat sportolnak, kirándulnak, elegendő idejük van külön a kutyára, azoknak érdemes aktívabb fajtát választani. Akik azonban inkább otthon ülnek, vagy szívesen beülnek például kutyás kerthelyiségekbe, azoknak a nyugodtabb vérmérsékletű ebek szereznek majd igazi örömöt.

Az első lépés tehát a megfelelő fajta kiválasztása, amelyhez előbb a saját körülményeinket kell alaposan átgondolni. Ha ez megvan, leszűkül a kör a lehetséges fajtákra és azok keverékeire. Ez a boldog kutyás élet első és nagyon fontos lépése.

A következő részben arról számolunk be szakértőnk segítségével, hogy mit érdemes már otthon megtanítani a négylábú kedvencünknek, még a hivatalos oktatás előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az elhízás a szülők felelőssége is!

  Az elhízás a szülők felelőssége is!

  Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb. A gyermekek tekintetében sem jó a helyzet, hiszen 3 éves kor felett az életkorral párhuzamosan nő a túlsúlyosak, elhízottak  száma.

 • A Lupa-tó tényleg Budapest tengerpartja

  A Lupa-tó tényleg Budapest tengerpartja

  Megfizethető árakkal, családi szolgáltatásokkal, igényes környezettel és számos újítással kezdte meg az idei szezont a Lupa. A Budapest tengerpartja egyébként nem csupán egy jól hangzó szlogen, hiszen itt a tó tisztasága és a homok minősége valóban a karibi szigetvilágot idézi.