2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Program

Lampionos felvonulás és hajóverseny a Pestisűző Fesztiválon

Péterfy Bori & Love Band, PASO- és ColorStar-koncert, lampionos felvonulás, hajóverseny, de számos hátborzongató program is várja a közönséget a Szentendrei Pestisűző Fesztiválon június 15-én és 16-án.

A város második alkalommal megrendezendő kortárs művészeti programsorozatán egy XVIII. századi városi legendának állítanak emléket. E szerint a Fő téren álló pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egyetlen áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.


/Fotó: Facebook

A fesztivál nyitóeseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik a Barakoo Dobkör zenei kíséretében a ve­szedelmet megjelenítve egy haláltáncnak nevezett kortárs performance-t adnak elő a Duna korzón. Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek, köztük Korniss Dezső, Vajda Lajos, feLugossy László, ef Zámbó István és Deim Pál jellegzetes motívumaiból készített óriásbábok is, amelyek segítenek elűzni a „veszedelmet” a város­ból a lampionos felvonulást megelőzően.

Fellép a The Pontiac, majd a két évtizedes múltra visszatekintő Colorstar folytatja a muzsikálást, később pedig a Péterfy Bori & Love Band ad koncertet. Vasárnap a Konyha zenekar, az Aurevoir, valamint a PASO zenél a közönségnek a színpadon.

/Fotó: Facebook

A Duna szentendrei belvárosi szakaszán vasárnap rendezik meg azt a nagy érdeklődésre számot tartó hajóversenyt, amelyre négy kategóriában nevezhetnek helyi általá­nos és középiskolás csapatok, sportegyesületek, civil szervezetek, családok vagy baráti társaságok.

Kapcsolódó Cikkek