2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Belföld

Leopardok, robotok és vadászgépek – rekordköltségvetésből újul meg a hadsereg

Minden eddiginél nagyobb költségvetést biztosít 2019-ben a kormány a Zrínyi 2026 program keretében a honvédségnek, ebből az összegből 150 milliárdot fordíthatnak a magyar haderő fejlesztésre – jelentette be a Honvédelem Napja alkalmából tartott látványos budaörsi haditechnikai bemutatón Németh Szilárd, a szaktárca parlamenti államtitkára.

Az Orbán-kormány már az előző ciklusban megkezdte a magyar haderő reformját, a korábbi miniszter, Simicskó István jelentette be 2017 elején, hogy a Zrínyi 2026 program keretében tízéves munkába fognak, amelynek végére a Magyar Honvédség valódi XXI. századi, ütőképes haderővé fejlődik. Most azonban turbófokozatba kapcsolta a kabinet a hadsereg reformját. A május 21-én ünnepelt Honvédelem Napja alkalmából több rendezvényen is bemutatkoztak a magyar haderőfejlesztés legújabb eredményei.


Hatalmas érdeklődés fogadta a Budaörsi Repülőtéren azokat a Leopard 2 A7 típus ultramodern harckocsikat, amelyekből 44 darabot szerzett be a hadsereg, de lenyűgőző látványt nyújtotta a PzH 2000 típusú önjáró lövegek is, amelyek közül néhányra a rendezvényre ellátogatott családok gyermekei is felmászhattak. Persze a levegő urai, a Gripenek és a hadsereg Mi17-es helikopterei is nagy feltűnést keltettek. Fülsiketítő fegyverropogással járó szimulált harci bemutatót is élvezhettek a nézők, akiknek azt is bemutatták, hogyan kutatja fel a robbanónyagkereső kutya az álcázott pokolgépet, és hogyan semmisíti meg azt a honvédségi tűzszerészek robotja.

“Számos haditechnikai bszerzéssel büszkélkedhet a honvédség, de a jövőben ennél is nagyobb arányú fejlesztéseket tervez a kormány a magyar haderőnél – jelentette be Németh Szilárd a rendezvény szombati napján Budaörsön. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a Magyar Honvédség idén minden eddiginél nagyobb költségvetésből gazdálkodhat, a kormány a központi költségvetésből 513 milliárd forintot különített el a haderőnk számára, s ebből 150 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre a hadsereg.


“Célunk, hogy egy modern, a XXI. század kihívásainak maradéktalanul megfelelő, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget építsünk, amely bármely más nemzet hadseregével felveszi a versenyt – szögezte le Németh Szilárd.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek