EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Letöltendő börtönt kaptak az auschwitzi rituális állatáldozat és meztelenkedés szervezői

Letöltendő börtönt kaptak a két évvel ezelőtti auschwitzi rituális állatáldozat és meztelenkedés, egy állítólagos háborúellenes performansz fehérorosz szervezői Lengyelországban.

A krakkói körzeti bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte Adam Bjaljackit, – egy ismert fehérorosz polgárjogi aktivista, Alesz Bjaljacki fiát – aki a 2017. március 24-i eseményen halálra szurkált egy birkát, és nyolc hónap börtönt szabott ki egy másik belorusz férfira, Adam Valadzkóra. A performansz további kilenc résztvevőjét pénzbírsággal sújtották.


A furcsa demonstráció résztvevői – hat lengyel, négy fehérorosz és egy német állampolgár – előbb leöltek egy birkát, majd anyaszült meztelenre vetkőztek és a láger hírhedt, Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat, egy Szeretet feliratú transzparenst feszítettek ki és azt ismételgették, hogy minden embert szeretnek, szeretik a bolygót és nincs ellenségük.

A rendőrség által őrizetbe vett résztvevők azt mondták, hogy figyelemfelkeltő akciójukkal a kelet-ukrajnai és a szíriai háború ellen akartak tiltakozni, a krakkói bíróság azonban úgy találta, hogy valójában állatkínzás követtek el és meggyalázták az egykori auschwitzi lágerben legyilkolt 1,1 millió ember emlékét.

Bozena Holecka bírónő rámutatott, hogy a boncolás szerint a birkát 15 késszúrással ölték meg, és egyetlen élőlényt sem foszthatnak meg az életétől ilyen módon. Erőszakkal nem lehet az erőszak ellen tiltakozni – vélte.

A május 21-én hozott jogerős ítélet kedden vált ismertté Lengyelországban.

Kapcsolódó Cikkek