EUR: 323,48 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Életmód

Magyar programozók a filmvilág mögött

Operatőröktől kezdve a 3D-animátorokig több ezer magyar vesz részt külföldi filmek gyártásában – többek között a Trónok harcának sárkányait is részben egy magyar kompozitornak köszönhetjük. A Codecool programozóiskola Meetup sorozatának következő eseményén az itthoni filmgyártás informatikához kapcsolódó szegmensén lesz a hangsúly.

A Mars mentőakció digitális munkáit is hazai szakemberek végezték

A filmiparban szó szerint a szemünk előtt zajlik az átalakulás, nagy a változás a kulisszák mögött is. Ezt a témát járja körbe június 12-én a Codecool programozóiskola a „Főszerepben a programozó: magyarok a világ filmiparának digitalizációjában” című meetupján. A digitalizáció nagy hatással volt az utómunkálatokra, ez tette lehetővé a digitális grafikák és a mozgóképek beillesztését a zöld vászon helyére. A számítógépen, emberek által előállított hatások között azonban egyre inkább felbukkan a mesterséges intelligencia is: segítségével valósághű interakcióba bonyolódnak a generált tömegjelenetek szereplői. Az autonóm kamerák, drónkamerák, 3D-s kamerarendszerek olyan részletek rögzítésére képesek, amelyek ugrásszerűen növelik a film élvezeti értékét. A 3D nyomtatás a legbonyolultabb díszlet vagy kellék elkészítését teszik lehetővé. A magyar filmstúdiók mint a Korda vagy az Origo világszínvonalú berendezésekkel dolgoznak, nem véletlen, hogy olyan filmek forogtak itt, mint a Mars mentőexpedíció, a Die Hard legutóbbi darabja, vagy a csak ezután mozikba kerülő újabb Terminator-film. Természetesen még számos olyan filmes alkalmazás van, amely a digitális fejlesztés eredménye. Ilyen például a jogdíjak nyilvántartását és behajtását forradalmasító szoftver, ami azt figyeli, hogy az egyes logók és szlogenek hol bukkannak fel képileg vagy hangban például egy YouTube-csatornán.


Kapcsolódó Cikkek

 • Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  A műanyagok olyan mértékben átszőtték mindennapjainkat, hogy már észre sem vesszük őket. Kényelmes. Olcsó. Kikerülhetetlen. A szomorú igazság azonban az, hogy az általunk használt műanyagok több mint 70 százalékát nem hasznosítjuk újra, és nagy részük végül az óceánokban vagy folyókban végzi.

 • Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

 • A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal járhat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • Elő a turmixszal! 

  Elő a turmixszal! 

  A kánikulában nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, a meleg tűzhely mellett. A legoptimálisabb az lenne, ha semennyit sem kellene, de akkor mit eszik az éhes család?