EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Extra

Magyar sikerek Cannes-ban

Különösen sikeresek voltak a magyarok a 72. cannes-i filmfesztiválon. Egy 13 éves magyar kisfiút, Százados Ábelt, valamint az Oscar- és Golden Globe díjat nyert Saul fia rendezőjét, Nemes Jeles Lászlót is ünnepelték.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el a France Culture francia kulturális közrádió diákzsűrijének díját, amelyet a 72. cannes-i fesztiválon adtak át. A 2015-ben alapított elismerést hatszáz francia diák ítélte oda a szakmai zsűri által kiválasztott, Franciaországban bemutatott öt alkotás közül a legjobbnak. Nemes Jeles László hangüzenetben köszönte meg a díjat. Elmondta, hogy különösen örül a fiatal generáció elismerésének, mert a Napszállta azt várja el a nézőtől, hogy kicsit másképp nézze a filmeket, mint általában szokta. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy egy film ne csak hullámokat keltsen, hanem hosszan megmaradjon a néző gondolataiban. A Napszállta a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.


Los Angeles, 2016. február 29.
Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjjal a kezében a 88. Oscar-gálán, a Los Angeles-i Dolby Színház sajtószobájában tartott fotózáson 2016. február 28-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Jakab Juli színész és Nemes Jeles László rendező a Napszállta című film magyarországi premierje előtti sajtótájékoztatón a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon – fotó: MTI

Részlet a Napszállta című filmből

A 13 éves magyar kisfiú, Százados Ábel a „Legígéretesebb legfiatalabb filmes” díját kapta meg Cannes-ban, hétvégén, pedig egy újabb díjjal gazdagodott, “Legfiatalabb Tehetséges Filmes” díjat vehette át. Soha című 49 másodperces alkotása az öngyilkosságról szól, és az öccse a főszereplő.
– Szóltam anyukámnak, hogy sokszor lehet hallani erről a témáról. Először csak egy videónak indult, az öcsém, Olivér volt a főszereplő – mesélte a Tényeknek Ábel, aki azt is elmondta, hogy telefonon szerkesztette a filmet. Ábelt nagybátyja, öccse és anyukája, Éva kísérte el Cannes-ba. Régóta filmrendező szeretne lenni, ezért már készülnek az újabb forgatókönyvek. A Bors arról írt, hogy az ifjú jelöltet és családját alig engedték be a fesztiválra.


– Alig akartak beengedni, mivel a két gyerekem még kiskorú. Négy órán át vártunk és telefonálgattunk, mire sikerült bejutnunk – mesélte Éva.

Még a zsűri is azt hitte, hogy felnőtt munkáját bírálja. Ábel az összes mozzanatot egyedül találta ki, a vágástól a lassításokig.

Kapcsolódó Cikkek