2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Magyarország a nélkülöző Afrikát segíti

Kézzelfogható eszközökkel, helyben segít Magyarország a szegényebb országokon, hogy az emberek helyben boldoguljanak – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban az agrárminiszter.

A keddi lapszámban Nagy István kiemelte, hogy az agrárium fejlesztésével az éhezés és a migráció is mérsékelhető Afrikában, míg az elvándorlással még nagyobb veszélybe kerülne a népesség csaknem háromnegyedének munkát biztosító mezőgazdasági termelés. A tárcavezető úgy vélekedett, az elvándorlás súlyosbítaná a kontinens elégtelen élelmiszer-előállítását.


Jelezte: nem osztják az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) és több nyugati országnak azt az álláspontját, amely szerint a világban tapasztalható nélkülözésre hatékonyabb megoldást jelent a migráció, mint a pénzügyi és a természetben nyújtott támogatás.

Azt mondta, hogy a szegények vagy azért nem jutnak hozzá az élelemhez, mert nem tudják megvásárolni, vagy azért, mert nem képesek megtermelni, mivel nem áll rendelkezésükre a megfelelő technológia és tudás.


A miniszter közölte, hogy Magyarország migrációs politikájához igazodva részletes programokat dolgoztak ki az afrikai országok mezőgazdaságának fejlesztéséért. Ezek közül kiemelt jelentőségű az afrikai mintafarmhálózatról szóló, valamint Ugandában egy agrárképzési program elindítása – vélekedett.

Nagy István azt hangoztatta, hogy a nemzetközi szervezetek, a baloldali politikai erők és a munkaerőgondokkal küzdő fejlett országok a migrációt ösztönző terveikkel még a jelenleginél is súlyosabb válságot idéznének elő Afrikában.

Szavai szerint az afrikai mezőgazdaság fejlesztése a globális gazdaság egyik fontos területe, így indokolt, hogy Magyarország is bekapcsolódjon a folyamatba. Hozzátette: a kormány a helyi lakosság bevonásával kívánja elősegíteni a fejlődést, és rengeteg segítséget nyújthat, egyebek mellett a szaporítóanyagok, öntözési technológiák átadásával, az élelmiszeripari kapacitások rekonstrukciójával, szaktanácsadással.

Kapcsolódó Cikkek