2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Belföld

Megmenekülnek az érdi oroszlánok

Nem kell elaltatni azt a hét oroszlánt, amelyek egy érdi tanyán élnek, az állatokat a veresegyházi Medveotthon fogadja be – tudta meg a Lokál. A nagymacskák Romániából kerültek Magyarországra, de félő volt, hogy el kell őket elaltatni.

Két hónap múlva már nem csak farkasüvöltéstől lesz hangos a határ Veresegyházon, ugyanis a híres medveotthonban lel menedékre az a hét cirkuszi oroszlán, amelyeket gazdájuk három hónapja engedély nélkül tart az érdi Noel Tanyán.


Mint ismert, a nagymacskák egy román cirkuszból kerültek Érdre, ahol új gazdájuk, Kolonits Attila abban reménykedett, hogy később megkapja a szükséges engedélyeket a tartásukhoz. Nem így történt. A nemes ragadozókra biztos pusztulás várt, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal az összes állatkertet megkereste, hogy fogadja be a hét hányatott sorsú oroszlánt. Szerencsére a Veresegyházi Medveotthon igent mondott, már hozzá is látott a kifutók tervezéséhez.

– Korábban egy pesterzsébeti magánháznál is tartottak egy kifejlett nőstény oroszlánt, ami csak akkor derült ki, amikor az a gazdájára támadt. Szerencsére nem történt tragédia, a gazdája – egy fiatal lány – felépült súlyos sérüléseiből – magyarázta a Lokálnak Kuli Bálint, a veresegyházi Medveotthon igazgatója. – De tudom, hogy Hajóson és Algyőn is családi házban nevelték a nagymacskákat, amíg ki nem nőtték a helyüket. Ma már az állatvédelmi törvény értelmében csak állatkertben lehet tartani a veszélyes ragadozókat.


Kuli Bálint elutazott a nyíregyházi állatkertbe, tárgyalt a vezetőkkel, akik vállalták, hogy sürgősen elkészítik az oroszlánok kifutójának terveit.

– Július 15-én egy 1700 négyzetméteres külső és egy 330 négyzetméteres belső, fűtött kifutóval várjuk az oroszlánokat. Az érkezésükre felveszünk két tapasztalt szakembert, akik tudják, hogyan kell a nagymacskákat ápolni, ellátni. Régi vágyam teljesül azzal, hogy a medvék és a farkasok után az oroszlánok gondozásában is próbára tegyem magam – mondta az igazgató.

Kapcsolódó Cikkek