EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

Megúszhatja a kiutasítást Hasszán F.?

Súlyos bűncselekményeket elkövető menekültek sem utasíthatók ki a befogadó országból – döntött két esetben is az EU bírósága. Ezek után az is lehetséges, hogy az Európai Bíróság megakadályozza a hazánkban terrorcselekménnyel meggyanúsított Hasszán F. kiutasítását, ha elítélik.

„A Genfi Egyezményél is nagyobb jogi védelmet biztosít a menekültstátuszt kapott migránsoknak az EU, derül ki az Európai Bíróság keddi eseti döntéséből, amelyben kimondják, hogy egy Belgiumban szexuális erőszak és emberölés, Csehországban pedig lopások és zsarolás miatt elítélt, de korábban menekültstátuszt elnyert migránst sem lehet kiutasítani a befogadó országból” – írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

/Fotó: Youtube

Ez viszont azt jelenti, hogy a Ferihegyen elfogott – és azóta terrorcselekmény elkövetésével meggyanúsított – szír Hasszán F., aki a gyanú szerint az Iszlám Állam emírjeként legalább 20 ember kivégzéséért tehető felelőssé, szintén nagy eséllyel kaphatna jogi védelmet az Európai Bíróságtól.

– Erre az analógiára bármely menekültstátusszal rendelkező, erőszakos bűncselekményért elítélt fogvatartott kérhetné, hogy ne alkalmazzák vele szemben a kiutasítást mint szankciót – szögezte le a Lokálnak dr. Kamarás Péter ügyvéd. A szakértő reméli, hogy mivel a terrorcselekmény bűntett társadalomra veszélyessége a büntetőjogi gyakorlatban sokszorosa egy szexuális bűncselekményének, vagy akár egy emberölésének, ezért ha Hasszán F.-et ilyen vádak alapján elítélnék, a magyar bíróság joggal alkalmazhatná a kiutasítás mellékbüntetést anélkül, hogy azt a Európai Bíróság felülírná.


Ugyanakkor erre egyelőre semmilyen garancia sincs, hiszen az Európai Bíróság eseti döntése nem kérdőjelezte meg a Franciaországban – egy tizenéves lány szexuális kényszerítése és emberölés miatt – elítélt ghánai és elefántcsontparti menekültek társadalomra veszélyességét, mégis úgy döntöttek, hogy menekültstátuszuk elvesztése ellenére biztosítani kell számukra a menekülteknek járó jogokat.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.