EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 19., szombat
Nándor

Budapest

Mi a MONYO? Sörkultúrális forradalom zajlik Budapesten

A kraft-sör forradalom folytatódik! Immár második alkalommal rendezik meg idén Budapesten a régió rangos nemzetközi kézműves sörfesztiválját, miközben a MONYO is másdik üzletét nyitja a fővárosban.

A házi sörfőzés mára komoly piaci részesedést szerzett, hiszen egyre többen isszák a különleges kraft-söröket. Nem kell ma már senkit győzködni, hogy kóstoljon meg egy kevésbé ismert nevű, esetleg házi, családi, vagy kisüzemi gyártótól származó jó sört. A 21. századi “sör-kultúra” a mennyiség helyett a minőség irányába fordul. Ennek szellemében invitálta a Budapest Beer Week szervezőgárdája a sajtót a brit nagykövet rezidenciájára május 7.-én. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete az esemény fővédnökségét idén is vállalta, olyannyira lelkes támogatója a brit karftsöröknek. Nem véletlenül, hiszen idén a fesztivál kiemelt vendégei a brit sörfőzdék, amelyek közül hat élvonalbeli márka is ellátogat most Budapestre.

– Fővédnökként örömmel invitálok mindenkit erre a sokszínű, nemzetközi fesztiválra – mondta a brit nagykövet. – Külön öröm számomra, hogy az idei rendezvény kiemelt vendégei brit sörfőzdék és sörfőző mesterek lesznek. Mottójuk: “Craft is GREAT Britain” vagyis nemcsak NAGY-Britannia NAGYszerű, hanem a brit kézműves termékek, így a sörök is! A nemzetközi és a brit sörök kiváló minőségéről győződjenek meg önök is személyesen – csatlakozzanak hozzánk, találkozzunk fesztiválon! – invitált mindenkit Iain Lindsay.


25 országból 60 sztársörfőzde érkezik, hogy a magyar élvonallal kiegészülve saját kezűleg csapolják exkluzív söreiket a vendégeknek a BPBW 2019 nemzetközi sörfesztiválon május 20-26. között. 11 magyar sörfőzde kollaborációjában készül el a fesztivál söre, mely május 20-tól az ismert sörös helyek mindegyikén csapra kerül.

– A tavalyi rendezvénnyel már sikerült bebizonyítanunk, hogy a hazai kézműves sör felnőtt – emelte ki Sefcsik Márton, a fesztivál kommunikációs vezetője. – Budapest megérdemli a nemzetközi sörvilág figyelmét. 2019-ben így már nemcsak azért jönnek hozzánk a külföldi látogatók a Budapest Beer Weekre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem kifejezetten a város és a magyar színtér miatt – tette hozzá.


A kraft-sör mese folytatódik

Minden a 70-es években kezdődött, amikor is házi sörfőzésbe kezdett néhány vállalkozó, többek között a nagy sörgyáraktól való elhatárolódás céljával. A mikro-sörfőzdék tevékenysége, amelyek először szűk környezetüknek értékesítettek, bátor amerikai családfők hobbijából mozgalommá nőtte ki magát – elkezdődött a Kraft-sör forradalom. Ma már minden tizedik sört az USA-ban kraft-sörként fogyasztják. A kraft maga kézművesség. A kraft beer jelentése önmagában kézileg gyártott sör, de sokkal inkább jelent egyedi jelleget, ami a tömegből való kiemelkedést szolgálja. Definícióként látunk, hallunk sokfélét, de kétségtelenül magában hordozza a függetlenség, különbözőség elvét, a sörfőzés újra felfedezését, sokszor rég elfeledett receptúrák mentén. Nem a mennyiség számít, hanem a minőség. Ez nem tömegtermék, hanem egyedi ízvilág a mester szenvedélyével, odaadásával, lelkével. A kraft sörfözők kézi előállítással természetes összetevőkkel kísérleteznek. Változatos malátafajták, komló és élesztőtörzsek kombinációjával törekszenek egyedülálló és harmonikus ízélmény létrehozására. Sör és kenyér testvérek, fő összetevőik megegyeznek, nem hiába nevezték a sört folyékony, tartósított kenyérnek. A kenyér és sör közös hagyománya történelem, a mese folytatódik, fenntartása, továbbfejlesztése fontos feladat. Forrás: ireks-stamag.hu

Iain Lindsay, budapesti Brit nagykövet a Budapest Beer Week 2019 fővédnöke

Május 20 és 26. között nem csupán a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel (csapfoglalások, meet the brewer-jellegű programok), hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni, amelyeket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek. Az egy héten át tartó eseménysorozat, a hazai főzdék összefogása egy közös fesztiválsör érdekében, a csúcsfőzdéken és a hazai neveken túl a szomszédos országok feltörekvő sörfőzdéinek meghívása, szakmai nap hazai és neves nemzetközi söripari cégek előadásaival, hivatalos afterparty-k zenekarokkal és dj-kkel a főhelyszínen. Mindezek teszik egyedivé a Budapest Beer Week-et más nemzetközi sörfesztiválokkal összehasonlítva!

A kraftsör forradalom másik biztos jele, hogy épp május 7-ére időzítette második üzletének megnyitóját az Erzsébet körúton a MONYO. Budapest legújabb kézműves sörös vendéglátóhelye a MONYO Grand 16 sörcsappal, street-food ételekkel és az utánozhatatlan MONYO stílusú enteriőrrel várja a sörfanatikusokat. A kálvin téri MONYO Tap House után, ez a második márkasörözője a hazai kisüzemi sörfőzdék egyik meghatározó tagjának, a MONYO Brewing-nak.

Teltház a MONYO Grand-ban május 7.én

Monyo univerzum

A megnyitóra egy különleges, limitált sörrel készült a kőbányai főzde. A “Have You Ever Been to MONYO Grand?” névre hallgató ital egy könnyed 4,7%-os Session IPA bergamottal megbolondítva, amely egy igazi tavaszi gyümölcsbomba. Az ételeket is úgy válogatták össze, hogy a sörökhöz passzoljanak. A kaják nevéhez pedig a MONYO univerzumban szereplő különböző karakterek adták állítólag az ihletet. A tizenhat sörcsapból tizenkettőn mindig a MONYO Brewing sörei fognak folyni, lefedve az összes termékkategóriát, így az alapszortimenten kívül a Radical, Collab és a Hungarian Terroir szériás söröket is lehet kóstolni a MONYO Grand-ban. A fennmaradó négy vendégcsapra havonta változó tematika szerint érkeznek majd a sörök. Májusban Ausztria a téma, így olyan neves osztrák főzdéktől lehet kóstolni, mint a többször az év legjobb osztrák főzdéjének választott Bevog, vagy a savanyú sörökre specializálódott Alefried. A következő hónapokra Lengyelország és Spanyolország van betervezve, illetve természetesen magyar kraft sörök is megfordulnak majd a vendégcsapokon. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Éttermi etikett

  Éttermi etikett

  Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt.

 • Szeretjük a Naplás tavat

  Szeretjük a Naplás tavat

  A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

 • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.