2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Mi is az a szándékos vakság?

Amikor tudatosan elfordítjuk a fejünket, mert nem akarjuk észrevenni, hogy a kollégánk szépen lassan az alkoholizmus felé tart, vagy a titkárnő a főnök szeretője, esetleg egy rangidős kolléga kellemetlen stílusa miatt már számos gyakornok felmondott, az a munkahelyi szándékos vakság.

A jelenség lényege, hogy létezik ugyan az információ, amelyről tudhatnánk,de valahogy úgy intézzük, hogy mégse tudjunk róla. A szándékos vakság közösségekben, családokban, intézményekben és szervezetekben is felbukkan, hiszen bizonyos körülmények között mindannyian szándékos vakságban szenvedünk. Ez egyfajta önvédelmi mechanizmus. Az ész számára veszélyes vagy felfoghatatlan dolgokat fedjük el, és azért maradunk vakok, mert sokkal jobban érezzük magunkat. Vakságunk oka az is, hogy ösztönösen nem akarunk kimozdulni a kényelmes helyzetekből, a komfortzónánkból. Az igazság sokszor ebből akar kirángatni bennünket, így érthető, ha a vaksággal védekezünk. Kutatások szerint mind Amerikában, mind Európában a kutatásban részt vevő emberek 85 százaléka véli úgy, hogy vannak problémák a szervezetnél, ahol dolgozik, de inkább úgy dönt, hogy nem beszél róla. 85 százalék az „sok-sok” hallgatást jelent! És persze jó sok vakságot. Miért is? Mert túl kockázatos lenne foglalkozni a problémával, vagy mert érdekeinkkel ellentétes, vagy mert félünk a megtorlástól, vagy mert „amúgy sem fog változni semmi, akkor pedig minek szóljak”.


Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.