EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

Miniszteri biztos: A magyar jövőnek a pedagógusok is a biztosítékai

A jövő zálogai a gyermekek, a magyar jövőnek pedig a pedagógusok is a biztosítékai – mondta Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjátadón szombaton, Budapesten. A rendezvényen anyaországi és külhoni pedagógusokat díjaztak.

Szilágyi Péter kiemelte: a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, ugyanolyan fontosnak tartja, hogy Debrecenben, Székelyudvarhelyen és Zentán is biztosított legyen minden magyar gyermek számára az anyanyelvi oktatás. A kabinet nemzetpolitikai céljai között ez kiemelt helyen szerepel – mondta a miniszteri biztos.


Hozzátette: a külhoni régiókban elsődleges feladat, hogy felállítsák azokat az intézményi kereteket, amelyek között a magyar nyelvű oktatás biztosított lehet. Ennek érdekében a nemzetpolitikai államtitkárság folyamatos és kiszámítható támogatásban részesíti a külhoni magyar oktatási intézményeket óvodától a felsőoktatásig.

Kitért arra is, az elmúlt években nagy lépéseket tettek annak érdekében, hogy létrejöjjön az egységes Kárpát-medencei oktatási tér, amellyel összhangba tudják hozni a magyarországi és külhoni oktatást, és az átjárhatóságot tudják biztosítani. Eredményeként ma már a Magyarországon érettségiző diákok is jelentkezhetnek külhoni egyetemekre, és fordítva.


Szilágyi Péter hangsúlyozta: nemcsak a tömbmagyarságot támogatja a kormány a külhoni régiókban, de az asszimiláció megállítása érdekében a szórványközösségek megőrzését is ugyanolyan fontosnak tartja. Az államtitkárság tematikus éveinek keretében 2012 óta igyekeznek hasznos segítséget nyújtani a pedagógusoknak. Ezek az intézményi és eszközbeli keretek mellett az is fontos, hogy éreztessék a pedagógusokkal, megbecsülik és értékelik mindennapi munkájukat – fűzte hozzá.

A díjazottak közül Gordán Kolos, a zentai Stevan Sremac Általános iskola tanára arról beszélt, az elismerésre úgy tekintenek, hogy az valamennyi pedagógus munkájáért kapták. Azt mondta, azért választották ezt a hivatást, hogy mindent megtegyenek, hogy a tudástól “szétcsattanó” fiatalokat engedjenek ki az iskolából.

Az ugyancsak díjazott Szabó Roland, a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanára úgy fogalmazott: a pedagógusmunka egyik legszebb eredménye, ha a gyerekek sikerében osztozni tudnak.

Nagy Erika, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának pedagógusa pedig kiemelte: szerencsésnek tartja magát, hogy olyan helyen dolgozhat, ahol maximális támogatást kap a munkájához. Ahhoz, hogy valaki jó pedagógus legyen, kellenek jó diákok, ahhoz, hogy még jobb legyen, kellenek rossz diákok is. Mindkét féle diáktól nagyon sokat lehet tanulni – mondta.

A rendezvény keretében kihirdették a kozepsuli.hu nagyszabású online történelemverseny, valamint a Magyar Telefonfilmes Fesztivál OTTHON témakörének nyerteseit is, amelyen külhoni magyarok alkotásai is versenyeztek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.