EUR: 323,23 Ft
CHF: 288,31 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Extra

Mobilmentes nyarat a lurkóknak!

“Tedd már le azt a mobilt!” – mordul fel gyakorta a legtöbb szülő, látva, hogy gyermeke nem tud leszakadni az online világról. Ha mázlink van, a csemete engedelmesen kilép a virtuális valóságból, ám gyakorta következik az unalom. Alternatív program kell ilyenkor, de gyorsan! Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő a saját bőrén tapasztalta meg, milyen nehéz okosan lekötni a kíváncsi lurkókat. Megtalálta a megoldást, ráadásul nem csak a saját, gyerkőcei számára.

Bezzeg a mi időnkben, amikor még a játszón volt a bandázás és a találkozókat vonalas telefonon beszéltük le, meg együtt lógtunk a többiekkel….a mai srácok élete kétségtelenül más, és ehhez kénytelen minden szülő igazodni. Azt azonban igyekszünk kerülni, hogy szemünk fénye számára az elektronikai kütyük jelentsék a legnagyobb örömöt. Mondani persze könnyű, de mit tehetünk ellene?


Horvát Lili színésznő háromgyerekes anyukaként maga is szembesült a problémával. Pontosan tudja, hogy a tiltás semmire sem jó. – Ha csak morgolódunk, az nem segít – jelentette ki a művésznő. – Kell, hogy mutassunk helyette nekik szépet a világból, olyat, ami lehetőleg hasznos is.

Lili addig törte a fejét megoldáson, míg létrehozta a Lili Sulit.


– Régi álmom volt egy olyan családias közösségi gyerek-szülő tér létrehozása, ahol a babavárástól kezdve a kiskamaszkorig mindent megtalál szülő, gyermek egyaránt – magyarázta Horváth Lili, aki nagyon sokat tanult az anyaságrol édesanyjától Tordai Teritől, és nagymamájától, aki legendás pedagógus volt. – Egy olyan helyet szerettem volna kialakítani, ahol a szülő nyugodt lehet afelől, hogy a gyermeke jól érzi magát, de közben fejlődik. Ahol mindenki megtalálja a neki tetsző foglalkozást, legyen szó zenéről, mozgásról, kézműveskedésről, személyiségfejlesztésről. A foglalkozások között szeretnék átjárást biztosítani, így akár a gyermek iskola után a „tanulószoba mellett” egy zene-, illetve drámaórán is részt vehet, egy délután, egy helyen.

Fotók: Facebook

Legyen szó tanulásról vagy játékról, Lili szerint a lényeg, hogy a gyerek élvezze. Úgy véli, ha megmutatjuk csemetéinknek a való világot, kevésbé fogja őket vonzani a virtuális tér.

– A drámapedagógiát és a színészi tapasztalataimat ötvözve sikerült kialakítani egy olyan programot, ami a meséken, improvizációs játékokon keresztül szórakoztatva tanítja, fejleszti a gyerekek beszédét, fantáziáját, kultúráját. Nemcsak a szereplős gyermekeket  várom, de azokat is, akik visszahúzódóbbak, nehezebben oldódnak fel új környezetben. Nyáron tematikus táborok is lesznek, hogy ne legyen annyi céltalanul lézengő lurkó.

A színésznő szerint azonban nem csak a gyerekek szigetelődnek el szép lassan egymástól, hanem mi, felnőttek, szülők is. Pedig a gyereknevelés nem könnyű, sokszor jöhet jól a segítség.

– Nem csak a gyerekeket, de a szülőket is szeretném bevonni – folytatta a művésznő. – Attól kezdve, hogy szülővé válik az ember, rengeteg kérdés foglalkoztatja. Erre kínálok hétvégenként mindig más témájú beszélgetést, kismamama felkészítést, párkapcsolati beszélgetést, szakemberek segítségével. Szeretném, ha szülők is jól éreznék magukat, így a gyerekekre várva egy kávé-tea mellett tudjanak beszélgetni, olvasni amíg a gyerek az adott foglalkozáson vesz részt. Legyen ez az ő „én idejük” ebben a családias környezetben.

Kapcsolódó Cikkek