EUR: 324,35 Ft
CHF: 292,00 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Külföld

Mozart apjának hegedűjét mutatják be Bécsben

Különleges kiállítással ünnepli Leopold Mozart (1719-1787) születésének 300. évfordulóját a Mozart alapítvány, a bécsi Mozart-házban bemutatják Wolfgang Amadeus Mozart édesapjának eredeti hegedűjét.

A november 19-én nyíló kiállításra a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) adja kölcsön a páratlan hangszert, amely 2000 óta van a tulajdonában.


Gerhard Vitek, a Mozart-ház igazgatója hétfőn mutatta be újságíróknak a hegedűt, amelyet nagyon ritkán állítanak ki és szólaltatnak meg.

A hangszert egy osztrák-cseh hangszerkészítő gyártotta, elefántcsontból készültek a hangolókulcsok és a húrtartó. Az utóbbin található gravírozás tanúsítja, hogy a hegedű Leopold Mozarté volt.

Rudolf Hopfner, a KHM régi hangszer gyűjteményének igazgatója “kimagasló zenepedagógusnak és gondoskodó apának” nevezte Leopold Mozartot, akinek zenei munkásságát igen alábecsülték korában. Wolfgang Amadeus Mozart és testévre, Maria Anna édesapja hegedűművész, kórusmester és zenepedagógus volt.

Az 1719. november 14-én Augsburgban született Leopold Mozart a salzburgi egyetemen teológiát tanult, de a zene jobban érdekelte.

Hegedűművész lett, majd a salzburgi érsekek udvari zeneszerzője és kórusmestere. Sok időt töltött Wolfgang és Anna tehetségének a fejlesztésével.

Népszerű művei között van a G-dúr Gyerekszimfónia, a Vadászszimfónia, ám rengeteg műve elveszett, és néhány művét tévesen fiának tulajdonítottak.

A Mozart: Utazó Európában című kiállítást január 20-ig tekintheti meg a közönség.

Kapcsolódó Cikkek