EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Nagykanizsa

Mustármag az iskolában

Neves előadókkal rangos neveléstudományi konferenciát szervezett a Nagykanizsai Tankerületi Központ (NTK). A Változnak az idők – új utak a pedagógiában című rendezvényen műhelymunkával is segítették az óvodapedagógusok, tanítók és tanárok munkáját.

A programot a Tankerületi Iskolapszichológusok Munkaközössége szervezte, a résztvevők az autizmusról, az iskolai konfliktusok kezelésének hatékony módszereiről, valamint a mesepedagógia hasznosságáról is hallhattak előadást.


Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója konferenciaindító beszédében kiemelte, a XXI. század pedagógiája, az iskolai nevelés alapja megváltozott, a pedagógusoknak a korábbiaktól eltérő kihívásokkal kell szembenézniük. És itt nemcsak a Z- vagy alfa-generáció hihetetlenül átalakult tanulási szokásairól, az információszerzés eddig ismeretlen metódusáról szó. Megváltozott a kor, az iskolának pedig mindehhez alkalmazkodnia kell, szögezte le.

– Ám vannak örök értékek, amelyek soha nem lesznek avíttak, és amiket nekünk tovább kell vinnünk, tovább kell adnunk, mert a hivatásunk és az elkötelezettségünk ezt kívánja meg, a trendektől, az átalakuló világtól függetlenül – hangsúlyozta Magyar Ferenc. – Hiszem, hogy Magyarországon nem nőhet fel úgy gyermek, hogy ne ismerné meg a hagyományait, nemzete múltját, értékeit, és mindazt, ami még a nagyon gyorsan változó világban is kapaszkodót, tartást adhat. A hivatásunk ugyanis nem változott: vezetni a gyermeket, magunkkal vinni, elindítani egy olyan úton, amelyen elérheti céljait, és boldog életet élhet.


A tankerületi igazgató Jézus példázatai közül a mustármagról szólót citálta, amely bár parányi méretekkel indul, benne van a növekedés és a kiterjedés ereje.

– Bár ez a legkisebb mag, mégis a konyhakert legnagyobb növénye fejlődik ki belőle – értelmezte a képet Magyar Ferenc –, a mustármag ugyanis akár 4000-szeresére gyarapodhat, és arra teremtetett, hogy idővel, felnőve, madarak szálljanak rá, és fészket rakjanak az ágai közé. Az iskola pedig Isten gyermekeinek otthona, ahol az aprócska mustármag a mi szolgálatunkkal, közreműködésünkkel felnőhet, kiteljesedhet, és ehhez nekünk, pedagógusoknak is szüntelenül növekedni és teljesedni kell, megújítva tudásunkat, persze mindig az örök értékekre támaszkodva, mert azok jelentik a biztos talajt, amelyből mi is felnőttünk – azért, hogy madarak szálljanak ránk és fészket rakjanak. Nekünk segíteni kell azoknak, akiket a Teremtő ránk bízott, akik mellé pedagógusként, tanárként rendelt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.