EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Veszprém

Negyedszázados jubileumát ünnepli a veszprémi Zonta

Negyedszázados fennállását ünnepli a Zonta Club Veszprém, az anyaszervezet pedig éppen az idén 100 éves. A dupla jubileumot kedden emlékfa ültetésével, valamint történeti kiállítással és koncerttel ünnepelte a szervezet.

Tavaly decemberben adták át a Kálvin János parkban Veszprém első integrált játszóterét, a Czifra Pagonyt, ahol ép és fogyatékkal élő gyerekek együtt játszhatnak. Már akkor felmerült a gondolat, hogy a közösségi térben a Zonta Club Veszprém karitatív tevékenysége is megjelenthetne valamilyen formában, ami által új típusú partnerségek jöhetnének létre – mondta el Brányi Mária alpolgármester a helyszínen.


Emlékfát ültettek a Zonta klub tagjai (fotó: Bertalan Melinda)

A gondolat végül egy emlékfa és két rózsatő elültetésében öltött testet, amit a Bárczi iskola növendékeivel, valamint a VKSZ Zrt. munkatársaival együtt végeztek el a szervezet tagjai, a játszótér és a parkban található pergola mellett.

Takács Zita, a bécsi Zonta klub elnöke maga is Veszprém környéki gyökerekkel rendelkezik (fotó: Szalai Csaba)

A Zonta keddi rendezvényei nem értek véget a parkban: délután a Csermák Antal Zeneiskola folyosógalériájában szerveztek kiállítást az elmúlt 25 évükről. A tárlatot, amelyen fotókat, újságkivágásokat is találunk, dr. Takács Zita, a bécsi Zonta Club elnöke nyitotta meg.


– Balatonalmádi diákként és a Lovassy tanulójaként igazán átérzem, milyen az, amikor az ember a gyökereihez kötődő értékeit próbálja egy nemzetközi szervezet szintjén is megmutatni, gazdagítani – jegyezte meg.

Fotókon, újságkivágásokon elevenedik meg a Zonta elmúlt 25 éve (fotó: Schöngrundtner Tamás)

Elmondta, hogy a zonta szó a sioux indián nyelvből származik, az állhatatosságot, hűséget és megbízhatóságot szimbolizálja. A szervezetet az Egyesült Államokban alapították száz évvel ezelőtt, és azért választották ezt a nevet maguknak, hogy ezzel is kifejezzék missziójukat, a nők társadalmi, szociális és minden téren történő kibontakozását. A veszprémi klub a nemzetközi szervezet projektjein túl számos kreatív kezdeményezéssel gazdagította a helyi közösségi életet. Ilyen volt például, amikor a vörösiszap-katasztrófa után rendkívüli adománygyűjtő akciót szerveztek, aminek eredményeként egy család feje fölé került biztos fedél. A helyi közösség szempontjából más, de nem kevésbé fontos az sem, hogy adventi programsorozatával, az adventi Mendelssohn-koncerttel egy új városi hagyományt teremtettek, amelyet évek óta ápolnak.

A Csermák Antal Zeneiskola növendékei adtak koncertet a jubileumi délutánon (fotó: Szalai Csaba)

A kiállításmegnyitót követően a Csermák Antal Zeneiskola magánének tanszakának növendékei adtak koncertet. Szólót énekelt Biber Ramón, Fekete Tünde, Hada Veronika és Szilágyi Ádám, zongorán közreműködött Győrfi Judit, az ütősöket Sipos Csaba szólaltatta meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.