EUR: 324,35 Ft
CHF: 292,00 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb XIV.kerület XVI.kerület

Nem változik a metró és a HÉV összekötésének tervezése

Bár az elmúlt időben több helyen megjelent, hogy csúszik az M2-es metró és a gödöllői HÉV-vonal Örs vezér terén tervezett összekötésének tervezése, ezt a BKK tényekkel cáfolta.

A tervek szerint a két vonalat felüljárón kötnék össze, és az Örs vezér tere magasállomás lenne

A Főmterv Zrt. még tavaly hozzákezdett a tervezési munkához, amire 1,9 milliárd forintot kapott.  A fejlesztéssel 300 ezer ember közlekedése javulhat. A beruházás során a teljes gödöllői vonalat, az állomásokat és a biztosítóberendezéseket is felújítanák. A tervek szerint a két vonalat felüljárón kötnék össze, és az Örs vezér terén magasállomás lenne. Az M2-es metró Rákosfalváig járna, az új HÉV-szerelvények pedig egészen a Déli pályaudvarig használnák a metróalagutat, ezért a beszerzendő járműveknek képesnek kell lenniük mind az alsó-, mind a felsővezetékes üzemmódra.


Az állomások is megújulnának

A BKK hivatalos tájékoztatása szerint a metró és a gödöllői HÉV összekötésének, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonalnak – azaz a metró- és a HÉV-nyomvonalak összekötésének, a gödöllői ág Pillangó utca és Cinkota közötti szakaszának, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonalnak – a tervezése zajlik. A fővárosi szakaszokra vonatkozóan a bírálati engedélyezési tervek elkészültek, a tervek bírálata megtörtént, illetve bizonyos szakaszokat illetően jelenleg is tart. A metró- és HÉV-üzemben is közlekedni képes új, két feszültségnemű járműre vonatkozóan az elvi előzetes típusengedélyt már kiadták. A jármű feltételes közbeszerzésének kiírása érdekében az érintett potenciális üzemeltetőkkel, valamint a hatóságokkal folyamatosak az egyeztetések. A metró- és a HÉV-vonalak üzemeltetési, valamint tulajdonosi kérdéseiben folyamatosan egyeztetnek. A közlekedési központ kiemeli, hogy a projekt előkészítésének végső határideje nem módosult, az továbbra is 2019 vége, míg az összeköttetés megépítését a 2021–27-es európai uniós ciklusra tervezik.

Kapcsolódó Cikkek