2020. január 29., szerda
Adél

Életmód

Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

Meg sem nyílt a budapesti Gourmet Fesztivál, de máris komoly magyar sikert könyvelhetünk el. A csütörtökön kezdődő eseményen külföldi sztárséfek között annak a magyar étteremnek a séfje “lép fel”, azaz főz a Millenáris nagyszínpadán, amelyik csak néhány hónapja nyílt meg.

Az óbudai Aum fine dining étterem séfjét, Varga Dánielt érte az a megtiszteltetés, hogy meghívták a régió legnagyobb gasztronómiai fesztiváljára a világhírű sztárséfek közé. Nem egészen véletlenül. Szokatlan módon a legújabb budapesti fine dining – amit talán legegyszerűbben minőségi alapanyagból készült, minőségi ételkészítésként lehet magyarázni –  étterem nem a Belvárosban nyílt, hanem Óbudán, a lakótelep szélén, a Flórián üzletközpont aljában. Varga Dániel és csapata látott fantáziát a III. kerületben, ami nem kis bátorságra vall. És az Aum valósággal berobbant. A legújabb fine dining étteremben egymásnak adják a kilincset a gasztrobloggerek, az üzletemberek, a politikusok és a celebek. Nyilván ennek a váratlanul gyors népszerűségnek köszönhető, hogy a Gourmet Fesztivál szervezői meghívót küldtek. Varga Dániel séf bejárta a világot, legutóbb öt éven át főzött Thaiföldön, Koh Samui szigetén egy ötcsillagos hotel éttermében. Újabb három évet akartak aláíratni vele, de ennyit már képtelen lett volna távol tölteni, hazahúzta a szíve.


Talán ezért idézi az étterem neve Ázsiát, az Aum (ejtsd óm) a hindu hagyomány szerint szent, teremtő szó. A Flórián téren ázsiai, fúziós, progresszív konyhát visznek. Ez lefordítva annyit jelent, hogy ázsiai ízeket házasítanak a magyar konyhával, így senki ne csodálkozzon, ha egy egzotikus levesben daragaluskát is talál. A pincérek pedig nem egyszerűen felszolgálják az ételt, készségesen el is mesélik, hogy mit kínálnak be a vendég elé. És ami a lényeg: az árakat úgy leszorították, hogy ez a gasztronómiai élmény a hétköznapi polgárnak is megfizethető. Mondhatni, alkalmazkodtak a környezethez. Egy biztos, Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Süle Dalma: Anne Frank akár a húgom is lehetne!

  Süle Dalma: Anne Frank akár a húgom is lehetne!

  Vajon felfedezzük-e Anne Frankot, a csacsogó, humoros, lázadó, érzékeny, vagány kamaszt, miközben naplóját olvasva már az első sornál tudjuk, hogy egy szörnyű történelmi korrajz, egy valódi ember sorsával, aki nem élhette meg a felnőttkort?

 • Ölelj meg!

  Ölelj meg!

  Az egyik legjobb prevenció minden betegségre az ölelés. Nem hiszi? Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten maradáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.

 • Segít a mesterséges intelligencia

  Segít a mesterséges intelligencia

  Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését, a rizikóbecslő rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában  – közölte a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

 • Nem hozott levelet a postás

  Nem hozott levelet a postás

  Csaknem 24 ezer kézbesítetlen küldeményt halmozott fel Tokióhoz közeli otthonában egy japán postás. Álláspontja szerint túl sok vesződséggel járt a munkája, ezért két évig szüneteltette azt.