EUR: 322,42 Ft
CHF: 287,91 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Olaszország: A Sea Watch mentőhajója menjen Tunéziába

Olaszország utasította a Sea Watch német segélyszervezet mentőhajóját 65 migránssal a fedélzetén, hogy Tunézia felé vegye az irányt – közölte pénteken a belügyminisztérium Rómában.

A segélyszervezet Sea-Watch 3 nevű mentőhajója hatvanöt migránst mentett ki szerdán egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjai előtt, azóta kikötési engedélyre vár.


Az olasz tárca közlése szerint a Sea-Watch 3 tiszteletben tartja a rendvédelmi szervek figyelmeztetését és azt az utasítást kapta, hogy hajózzon Tunéziába.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ismételten megtagadta a civilszervezet hajójától, hogy kiköthessen Olaszországban. “Minden áron Olaszországba akarnak jönni. Ezek nem mentők, hanem embercsempészek, s ilyenként kezeljük is őket. Az embercsempészek előtt zárva maradnak az olasz kikötők” – emelte ki a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője.


A hajó pénteken az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete mellett volt. “Azt várjuk, hogy hamarosan kiköthessünk Lampedusán. Nagyon feszült az egészségügyi helyzet a fedélzeten” – közölte Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője a nap folyamán. Mint mondta, sokan tengeribetegek, egy nő pedig égési sérülések miatt szorul kórházi kezelésre.

Több segélyszervezet is megtagadta a múltban, hogy Tunéziába vigye a Földközi-tengeren kimentett menekülteket, mivel szerintük az észak-afrikai államban a menedékkérők jogsértések veszélyének lennének kitéve.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek