EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Nagykanizsa

Olykor a bíróságig jutnak el az ügyek

A haszonélvezeti jog olykor vitára adhat okot: Zalában is vannak olyan esetek, amelyek eljutnak a bíróságig. Az Országos Bírósági Hivatal Jogos a kérdés című sorozatában erről beszélt dr. Herwerth Szonja, a megyei törvényszék kollégiumvezető bírája.

– A tulajdonos birtokolhatja, használhatja a tulajdonát, és rendelkezhet vele – fogalmazott dr. Herwerth Szonja. – Ez igényli a legkevesebb magyarázatot: ezek a jogok például egy kertes ház esetében azt jelentik, hogy a tulajdonos a házában lakhat, és használhatja a kertjét. Emellett a hasznosítás joga is megilleti, például veteményezhet, az így megtermelt zöldségeket pedig eladhatja. A tulajdonos rendelkezhet is az ingatlanával, például értékesítheti vagy kölcsönnel megterhelheti.


A haszonélvezeti jog lényege, magyarázta a bíró, hogy valaki a más tulajdonában lévő dolgot birtokolhatja, használhatja, és hasznait szedheti. Nagyon fontos azonban, hogy – a tulajdonossal ellentétben – nem rendelkezhet vele. Például nem adhatja el, csak a haszonélvezeti jog gyakorlását engedheti át. Ez lehet ingyenes, vagyis dönthet úgy, hogy egy barátjának szívességből, ellenszolgáltatás nélkül megengedi, hogy a kertben termeljen valamit, de a bérbeadást is választhatja, és ilyenkor a bérleti díj őt illeti meg, nem a tulajdonost.

Ha a haszonélvező lelakja az ingatlant, vagy nem rendeltetésszerűen használja, a bíróság akár felfüggesztheti jogait (Illusztráció: OBH)

– A tulajdonos azonban dönthet úgy is, hogy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant eladja. Ilyenkor a haszonélvezeti jog az értékesítést követően változatlanul fennmarad. Gyakran – a sikeresebb eladás érdekében – azzal egyidejűleg a haszonélvező valamilyen ellenérték fejében lemond a haszonélvezeti jogáról.


A tulajdonosnak jó néhány eszköze van, ha azt látja, hogy a haszonélvező lelakja az ingatlant, vagy közüzemi tartozást halmoz fel. Ezt a jog nyelvén úgy nevezik: a tulajdonost ellenőrzési jog illeti meg. Vagyis elmehet, körülnézhet, tájékozódhat, s ha rendeltetésellenes használatot tapasztal, olyan mértékű biztosítékot követelhet, amely fedezetet nyújthat számára.

– Például közüzemi tartozás esetén követelheti, hogy bizonyos összeg erejéig a haszonélvező adjon biztosítékot – mondta dr. Herwerth Szonja. – Ha ezt a haszonélvező nem teszi meg, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását felfüggesztheti. Ám ez nem csak az egész dologra vonatkozhat. Például ha a haszonélvező egy házat is magában foglaló ingatlannál a megműveletlen kertben rendszeresen nem kaszálja le a parlagfüvet, a bíróság dönthet úgy, hogy a lakóépületet továbbra is használhatja, de a kertet nem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.