EUR: 325,32 Ft
CHF: 290,07 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Belföld

Orbán: A kerítés Washingtonból is látszik

Inspirálónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnökkel folytatott beszélgetését a V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott interjújában. A kormányfő elmondta, hogy az európai biztonságról, a migrációról és gazdasági kérdésekről tárgyaltak.

Orbán Viktor az interjúban kiemeli: közös benne és Trumpban, hogy mindketten nagy nyomás alatt végzik a munkájukat, továbbá sok bírálat éri őket, amiért nem a liberális média szája íze szerint kormányoznak, és mert sikeresek. A magyar kormányfő elmondta, hogy az európai biztonságról, az üldözött keresztényekről, a migrációról és gazdasági kérdésekről is tárgyaltak.


„Ha valaki ma Európáról akar megtudni valamit, jól teszi, ha a magyarokhoz fordul” – fogalmazott a V4NA-nak. Hozzátette: „Nem köt minket gúzsba a politikailag korrekt beszédmód.”

MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor elmondta, hogy részletesen beszéltek a migráció jelentette veszélyről, és arról, hogy Európa ma nem képes maradéktalanul szavatolni polgárai biztonságát. Ezenkívül szó esett az adó- és államadósság-csökkentő politikáról, valamint a családtámogatási rendszerről.


„Ennek a folyamatnak álláspontom szerint egy oka van: a baloldal ma szavazókat importál Európa határain túlról, mert ettől várja saját politikai túlélését. Új jelenség, hogy újabban ehhez jobboldalinak tartott pártok szövetségét is megnyerik. Véleményem szerint ez ellentétes országaink érdekeivel, és olyan problémákat hoz be Európa életébe, aminek súlyos következményei lesznek. (…) Európai migránspárti nagykoalíció formálódik. A migráció veszélyeit mindketten azonosan ítéljük meg. Itt értékelik, hogy Magyarország képes volt megvédeni a határait. A magyar kerítés olyan sikeres, hogy az Washingtonból is látszik” – mondta.

MTI/Koszticsák Szilárd

 

A kormányfő közölte: kérte az elnököt, hogy minél hamarabb induljon meg az amerikai energetikai cég, az Exxon által elnyert fekete-tengeri gázkitermelés, ugyanis ez kulcsfontosságú a magyar gázellátás diverzifikálása szempontjából.

„A megbeszélés fontos pontja volt a közép-hatótávolságú légvédelmi eszközök beszerzése, ami elengedhetetlen a kritikus infrastruktúra védelme szempontjából. Emellett folytatjuk a nemzetközi NATO-missziókban való részvételt” – mondta Orbán Viktor.

Donald Trump azzal búcsúzott a miniszterelnöktől, hogy „keep in touch” vagyis „tartsuk a kapcsolatot”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.

 • Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

 • Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a fővárosi XII. kerületben található Svábhegyi Bölcsőde, a több mint félmilliárd forintos fejlesztés keretében két új épületszárnnyal bővült az intézmény épülete, valamint annak környezetét is rendbe tették.